Κρίσιμη συνάντηση

Κρίσιμη συνάντηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Σκοπιανός ομόλογός της Αντόνιο Μιλόσοσκι, υπό το βλέμμα του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντ.Φριντ.

Η συνάντηση γίνεται μόλις τρία 24ωρα πριν από τις νέες διαβουλεύσεις του Μάθιου Νίμιτς με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ν.Ντιμιτρόφ και, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της είναι η υποβοήθηση της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Διπλωματικές πήγες υποστήριζαν ότι η πίεση των Αμερικανών έχει οδηγήσει σε κάποια άρση του αδιεξόδου και αν δεν υπάρξει σήμερα ανακοίνωση για συμφωνία, είναι απλώς υπόθεση 24ώρων.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών γίνεται εκτενής αναφορά από τα Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" γράφει ότι πρόκειται για "κρίσιμη συνάντηση, στην οποία υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί σύγκλιση των θέσεων και απόψεων που χωρίζουν τις δύο πλευρές".

Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει ακόμη ότι στη συνάντηση, δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τις οποίες οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις προσεχείς ημέρες και κατόπιν θα δώσουν οδηγίες στους εκπροσώπους τους στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, πρέσβεις κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχετικά με τη θέση που θα τηρήσουν στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, γράφει ότι η αμερικανική πλευρά, στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, "θα επιδώσει προς υπογραφή από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ένα μνημόνιο (memorandum), στο οποίο η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό, στην επίτευξη συμφωνίας για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας".

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει, ότι σε διπλωματικούς κύκλους στα Σκόπια, επικρατεί προβληματισμός για την "σκληρή στάση" του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, να μην προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση από το συνταγματικό όνομα και όποια αλλαγή προταθεί να τη θέσει σε δημοψήφισμα.
Πηγή: skai.gr