Η Ελλάδα ανυπέρβλητο εμπόδιο

Την αδιάλλακτη πολιτική της ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας επισήμανε στους εταίρους μας στην ευρωατλαντική συμμαχία η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Όσο δεν υπάρχει λύση, η Ελλάδα θα είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, κατέστησε σαφές η υπουργός Εξωτερικών.

Στην ομιλία της κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας, η κ. Μπακογιάννη προέβη σε αναλυτική επεξήγηση των λόγων για τους οποίους η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η αδιάλλακτη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της γείτονος και οι ενέργειες εθνικιστικής και • αλυτρωτικής λογικής δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να πει το ναι στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως έπραξε στις περιπτώσεις της Κροατίας και της Αλβανίας.

Αναφερόμενος δε εμμέσως σε ανάλογη δήλωση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο και εξέφρασε την ελπίδα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου (24 Απριλίου).

Όσο όμως δεν υπάρχει μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα παραμένει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική φιλοδοξία της ΠΓΔΜ επισήμανε.

Από την πλευρά της, η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση είπε ότι η ΠΓΔΜ πληροί τα (πολιτικά, στρατιωτικά, κοινωνικά, οικονομικά κ.λ.π.) κριτήρια που της έχει θέσει το ΝΑΤΟ και μπορεί να μπει στη Συμμαχία.

Ωστόσο, η κ. Ράις πρόσθεσε ότι γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα (με την ονομασία της) και γι αυτό ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) να βρουν μία λύση με την βοήθεια του Μάθιου Νίμιτς.

Σημειώνεται ότι τα Σκόπια δημοσιεύουν την Πέμπτη πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εφημερίδες, προωθώντας την ανάγκη ένταξης τους στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Όλι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στα Σκόπια, εκτίμησε ότι η εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, θα έχει θετικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.

Σας ενθαρρύνουμε, να συνεχίσετε με εποικοδομητική διάθεση και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, με την Ελλάδα. Η εξεύρεση λύσης θα λειτουργούσε θετικά αναφορικά με την ενταξιακή πορεία.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ακόμη ότι για τα ζητήματα της διεύρυνσης, απαιτείται ομοφωνία.

Για την διεύρυνση της ΕΕ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των χωρώνμελών, καθότι αυτή βασίζεται στην αρχή της ομοφωνίας. Όποιος έχει αντίληψη καταλαβαίνει τι εννοώ, είπε ο κ. Ρεν.

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να βασιστεί στην αρχή του διαλόγου και μόνο.

Ο κ. Ρεν είχε το απόγευμα της Πέμπτης συνάντηση στα Σκόπια με τον κ. Γκρούεφσκι στον οποίο επέδωσε οχτώ επιπλέον κριτήρια, τα οποία η ΠΓΔΜ πρέπει να εκπληρώσει τους προσεχείς μήνες, προς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής της πορείας.

Πηγή: skai.gr