Ξεκαθαρίζουν τη στάση τους οι ΗΠΑ

Οι αποφάσεις για την πρόσκληση ένταξης Κροατίας, Αλβανίας και Φύρομ θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 2 Απριλίου.

Αυτό δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις που μεταβαίνει την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ανοικτές θύρες για τις συγκεκριμένες χώρες επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί και τη θέση των ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι οι τρεις χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο αλλά, όπως είπε, αυτό θα κριθεί από κοινού με τους συμμάχους.

Ο Μάθιου Νίμιτς που επιστρέφει την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη μετά τις επαφές του στα Σκόπια και τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ της συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ωστόσο το χάσμα παραμένει.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
src=/upload_files/Image/Grafika
• • Σε ό,τι αφορά τις επαφές που είχε με τις δύο πλευρές στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι καμία από τις κυβερνήσεις δεν αισθάνθηκε άνετα με το σύνολο των ιδεών του, αλλά και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους για την εντατικοποίηση του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ επανέλαβε ότι δεν κόμισε νέα πρόταση, αλλά συζήτησε για τις πτυχές της πρότασης που έχει παρουσιάσει στις δύο πλευρές, για να δώσει στις δύο χώρες την ευκαιρία να εκφράσουν τις ιδέες τους και να παρουσιάσουν, ίσως, κάποιες προτάσεις.

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για να λυθεί το ζήτημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι είναι διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών και δεν αναμειγνύεται στη διαδικασία του ΝΑΤΟ, την οποία ωστόσο γνωρίζει.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν και πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση, τόσο το καλύτερο.

Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε κοντά σε λύση του θέματος, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι εάν και όταν υπάρξει λύση θα το ανακοινώσει.

Άν δεν υπάρξει λύση, με ευθύνη όσων μέχρι σήμερα δείχνουν αδιάλλακτη στάση, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει για ένταξη επανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής.

Πηγή: skai.gr