Στην Αθήνα με μήνυμα ο Σέφερ

Μήνυμα του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους θα μεταφέρει στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στις 11.15 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 12.00 θα έχει συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ καθώς και οι εξελίξεις στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Σέφερ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. της βόρειοατλαντικής συμμαχίας θα μεταφέρει μήνυμα του αμερικανού προέδρου, τον οποίο συνάντησε τη Παρασκευή.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς επισκέφθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Παρασκευή, όπου έγινε αποδέκτης πιέσεων στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ αλλά και της αναγνώρισης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό το μήνυμα που κομίζει ο Σέφερ να έχει το ίδιο περιεχόμενο.

Άλλωστε, η συνάντηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί μόλις 48 ώρες
Μετά τη συνάντηση, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα είναι όφελος για τις δυο χώρες και για την περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Νίμιτς ζήτησε τη παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εκτιμώντας ότι αν δεν δοθεί λύση θα υπάρξουν προβλήματα στη περιοχή.

Πολύτιμοι οι συμβιβασμοί. Σε συνέντευξή του τη Κυριακή στη Φωνή της Αμερικής στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα, ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αν προηγουμένως δεν υπάρξει κάποια μορφή συμβιβασμού. Θεωρώ ότι οι συμβιβασμοί είναι πολύτιμοι.

Είμαι ρεαλιστής. Ναι, όντως υπάρχει πρόβλημα. Όμως δεν χάνω την ελπίδα μου κατέληξε ο ειδικός μεσολαβητής.

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους δύο διαπραγματευτές. Αυτό που αναμένει πλέον ο ειδικός μεσολαβητής είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων των δύο πρεσβευτών με τους πρωθυπουργούς των χωρών τους.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα μιλώντας στην Καθημερινή αποκάλυψε την πρόθεση της Ρωσίας να υιοθετήσει, στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, την όποια νέα ονομασία συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.

Την




Πηγή: skai.gr