Κλείσιμο

Ύστατη προσπάθεια

Τριμερής συνάντηση των δύο διαπραγματευτών Ελλάδας – Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό τη παρουσία του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς ξεκίνησε τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη.

Ουσιαστικά, ο ειδικός μεσολαβητής καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές των θέσεων των δύο χωρών επί της προτάσεως που κατέθεσε στην Αθήνα τη περασμένη εβδομάδα. Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται  επίσης να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει ο ειδικός μεσολαβητής.

Νωρίτερα, ο κ. Νίμιτς ερωτηθείς εάν προτίθεται να καταθέσει νέα δέσμη προτάσεων, απάντησε αρνητικά.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Τη Παρασκευή διαπιστώθηκε το χάσμα των διαφορών Αθήνας και Σκοπίων σε σχέση με την ονομασία μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τους διπλωμάτες κκ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε κάποια πρόταση στον Μάθιου Νίμιτς, αλλά ο κ. Βασιλάκης μετέφερε σημείο προς σημείο τις απόψεις της Αθήνας στις προτάσεις του ΟΗΕ γύρω από το όνομα.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι οι δυο διπλωμάτες διατύπωσαν πολλές απορίες και απόψεις. Πάντως, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίστηκε προβληματισμένος.




Νέο μήνυμα από Καραμανλή.
Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι η Αθήνα δέχεται μια σύνθετη ονομασία για όλους και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί λύση, όνομα με προσδιορισμό του πολιτεύματος της ΠΓΔΜ.

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο του γύρου πρωτευουσών για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ Ντε Χόοπ Σέφερ θα επισκεφτεί την Αθήνα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντιπάρτμεντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη ληφθεί απόφαση για πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ, στις 5 Μαρτίου στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.
Πηγή: skai.gr