Νέα πρόταση στο τραπέζι

Μία πιο επεξεργασμένη πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς, όπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον ειδικό μεσολαβητή στο πλαίσιο του νέου γύρου διαβουλεύσεων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση δύσκολη, τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις και διατηρεί ισχυρές όλες τις δυνατότητές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός μεσολαβητής κατέθεσε μία πρόταση για ειδική σύνθετη ονομασία, ενώ οι δύο πλευρές θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε μία εβδομάδα, αφού διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις τους.

• • Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι κατέθεσε μία δίκαιη και αξιοπρεπή συμβιβαστική πρόταση. Διευκρίνισε ότι δεν ανταποκρίνεται 100% τις θέσεις και των δύο πλευρών, αλλά όπως είπε, είναι δύσκολο και στις δύο πλευρές να αποδεχθούν ορισμένα σημεία. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η πρότασή του θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για επίλυση του ζητήματος. Τώρα είναι η ώρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίμιτς.

Ο έλληνας πρέσβης κ. Βασιλάκης ανέφερε πως η διαδικασία διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, χαρακτηρίζοντάς την δύσκολη και σύνθετη, ενώ ο ειδικός μεσολαβητής της ΦΥΡΟΜ κ. Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για σημαντική στιγμή.

Την Τετάρτη 20/2 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Νίμιτς και τον έλληνα πρέσβη, Αδαμάντιο Βασιλάκη, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών.

Την ίδια ημέρα η κ. Μπακογιάννη θα έχει διαδοχικές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ θα ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στα Γιάννενα.

Ευαίσθητη διαδικασία.Το θέμα της ονομασίας απασχόλησε τη συνάντηση που είχε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό και όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, Βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης που χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. 

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς εάν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από την κ. Μπακογιάννη.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος απομόνωσης της χώρας μας σε περίπτωση που ασκήσει βέτο, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως πρόκειται για μία ευαίσθητη διαδικασία και πρόσθεσε ότι στα ευαίσθητα θέματα εθνικής σημασίας η διαβούλευση γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο και έτσι οφείλει να γίνεται, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας και τα συμφέροντά μας.

Το να δημοσιοποιούνται διαρκώς οι θέσεις μας μάλλον δεν βοηθάει. Η ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα κόμματα έχει γίνει στο παρελθόν και θα γίνει και τώρα. Η ευαισθησία νομίζω όλων μας κάνει κατανοητή απολύτως αυτή τη θέση, κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.
Πηγή: skai.gr