Να κλείσει το θέμα του ονόματος

Πιέσεις φαίνεται ότι ασκεί στην ΠΓΔΜ ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος.

Θα ήταν σημαντικό αν βρισκόταν λύση για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008 δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Κανάλι 5

Σε ερώτηση αν θα καταθέσει πρόταση στις δύο πλευρές πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι η διαδικασία του ΝΑΤΟ είναι πράγματι πολύ σημαντική και κατά την άποψή μου θα συνέβαλε πολύ αν το ζήτημα της ονομασίας κλείσει πριν από αυτή την ημερομηνία.

Εξάλλου, σε ερώτηση αν στη συνάντηση που θα έχει την 1η Νοεμβρίου με τους πρέσβεις των δύο χωρών, θα κάνει κάποια πρόταση ο κ. Νίμιτς απάντησε: Δεν θεωρώ χρήσιμο να πω τι θα πράξω. Η συνάντηση με τους δύο πρέσβεις διαπραγματευτές έχει τον χαρακτήρα του απόρρητου. Θα δω πώς θα εξελιχθεί και θα προβώ σε συστάσεις, μόνο εάν αυτές είναι χρήσιμες για τη διαδικασία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, το ΛΑΟΣ επιμένει στη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, είναι αδιανόητο τη στιγμή που τα Σκόπια σκληραίνουν τη στάση τους, η ελληνική πλευρά να τη μαλακώνει.

Πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία υπό προϋποθέσεις τις οποίες όμως δεν διευκρίνισε.

Εντωμεταξύ, με δηλώσεις στον ΑΝΤ1, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος, τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με έναν γεωγραφικό ή φυλετικό χαρακτηρισμό.

Η νέα συνάντηση που θα έχουν οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με το μεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αποτελεί θετική εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Νίμιτς προς τις δυο πλευρές για να συναντηθούν την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μακόρμακ περιορίσθηκε επίσης να σημειώσει ότι η Ουάσιγκτον έχει ενθαρρύνει την επίτευξη λύσης, ενώ έχει ήδη γνωστοποιήσει τη δική της απόφαση σε σχέση με το όνομα.

Πηγή: skai.gr