Γεραπετρίτης: Όλες οι έρευνες των ελεγκτικών αρχών θα συνεχιστούν κανονικά

Ρητές διαβεβαιώσεις ότι όλες οι εν εξελίξει έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών θα συνεχιστούν κανονικά από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, παρείχε από τη Βουλή, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποκρούοντας κατηγορηματικά τις χθεσινές κατηγορίες του Παύλου Πολάκη και τις σημερινές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος «υποκρύπτει σκοπιμότητα» της κυβέρνησης για το «κουκούλωμα σκανδάλων», ώστε να τα βάλει στο συρτάρι.
 
«Σας διαβεβαιώνω ότι σε ό,τι αφορά τη ρυθμιστική υποχρέωση να συνεχιστούν όλες οι έρευνες, δεσμεύομαι προσωπικά ότι αυτές συνεχίζονται απολύτως. Δεν θέλω να μείνει καμία σκιά. Έχω διασφαλίσει να υπάρχει νομική δέσμευση ότι θα συνεχίσουν όλες οι έρευνες μέχρι τελευταίας.  Το νομοσχέδιο το “κλειδώνει” 100% αυτό. Αν, δε, ο οποιοσδήποτε επιλεγεί για τη θέση (σ.σ. επικεφαλής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας) κρίνει ότι πρέπει να βάλει κάποια στο συρτάρι, αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος, που θα τον οδηγήσει εκεί που πρέπει», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
 
Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε ότι η συνέχιση των ερευνών αφορά τόσο εκείνες για τις οποίες έχει εκκινήσει προκαταρκτική εξέταση και άρα η υπόθεση κλείνει μόνο με εισαγγελική παραγγελία όσο και εκείνες που δεν έχει εκκινήσει η εν λόγω διαδικασία.
 
Νωρίτερα, αιχμές περί προσπάθειας «θαψίματος» υφιστάμενων ερευνών είχαν αφήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις είχαν  εκφράσει και βουλευτές άλλων κομμάτων στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, αναφερόμενοι στην επιλογή του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου με πρόταση του Πρωθυπουργού.
 
«Υπάρχει μεγάλη σκιά γύρω από αυτή τη διάταξη συνολικά για την πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης. Είναι ένας εύσχημος τρόπος κατάργησης του θεσμού του Γενικού  Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και σε όσα αναδείχτηκαν χθες στην Ολομέλεια από τον κ. Πολάκη για τη διερεύνηση κρίσιμων υποθέσεων, που θεωρώ όλοι θέλουν απόδοση ευθυνών.  Με τον μεταβατικό τρόπο που γίνεται ο ορισμός του  Διοικητή με κύρωση με απλή πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, άρα είναι πολιτική τοποθέτηση», ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε κι ο Χρήστος Σπίρτζης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική του Χάρη Καστανίδη εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος σχολίασε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης και συνεπώς η αντιπολίτευση δεν εμπιστεύεται ότι η κρίση της θα είναι αμερόληπτη και αντικειμενική.
 
Υπό αμφισβήτηση σχολίασε τίθεται η αμεροληψία της Αρχή και η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25, τονίζοντας ότι το κόμμα της διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη διάταξη.  

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά