Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Μου είπαν για νεκρούς στο Μάτι όταν έκλεισαν οι κάμερες

Μαραθώνια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά, ασκώντας αυτοκριτική αλλά και υπεραμυνόμενος των επιδόσεων και επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά μέτωπα.

Τρεις εβδομάδες πριν την πρώτη επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι, όπου έχασαν την ζωή τους 102 άνθρωποι, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως δεν γνώριζε για τον πρώτο απολογισμό θυμάτων όταν έφτασε στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, και αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη νεκρών από τους επιτελείς του αφότου αποχώρησαν τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Αποκάλυψε επίσης ότι έως εκείνο το σημείο είχε ακούσει «φήμες» για έναν ή δύο νεκρούς που είχαν χάσει την ζωή τους λόγω αναθυμιάσεων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν είχε καταλάβει καν πως η σύσκεψη μεταδιδόταν ζωντανά και απέδωσε την σιωπή υπουργών που είχαν μία πρώτη εικόνα για τους νεκρούς στην παρουσία της κάμερας. «Ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν [...] πάγωσαν και δεν μου είπαν τίποτα», είπε.

Απέρριψε ότι εκείνο το βράδυ το μέλημά του ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής, αντιτείνοντας ότι «μία ώρα» αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τον λαό για τις εξελίξεις, ενώ την επόμενη ημέρα συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο.

Παραδέχτηκε πάντως ότι αισθάνθηκε οργή για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και συντριπτική θλίψη για την εκατόμβη.

Ο Ποινικός Κώδικας και ο ’ρειος Πάγος

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νέου κώδικα που δίνουν την δυνατότητα σε πολυισοβήτες της «17 Νοέμβρη» να ζητήσουν απόλυση υπό όρους, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται δικαστικό συμβούλιο να αποφασίσει υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα και ανάλογων καταδίκων.

Τόνισε πως ο κώδικας δεν συντάχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ή το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά από νομοπαρασκευαστική επιτροπή κορυφαίων νομικών που «μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν».

Σχολίασε αιχμηρά πως ο κώδικας είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση επί έξι μήνες πριν την ψήφισή του αλλά η κριτική εμφανίστηκε μόνον προεκλογικά. Κατήγγειλε δε πως μέσα ενημέρωσης προάγουν την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αποφυλάκιση τρομοκρατών.

Όσον αφορά την νέα ηγεσία του ’ρειου Πάγου
, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να κυρώσει προεκλογικά την νέα στελέχωση που έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, καθότι δεν θέλει να μετατρέψει την Δικαιοσύνη σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να υπογράψει τους διορισμούς μετά τις κάλπες, ενώ έκανε γνωστό πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΠτΔ όπου του εξέφρασε την διαφωνία του με την μετάθεση της υπογραφής.

Απέρριψε τις καταγγελίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ελέγξει το ανώτατο δικαστήριο, λέγοντας πως η Κουμουνδούρου δεν έχει τίποτε να κρύψει. Αντεπιτέθηκε μάλιστα στην ΝΔ, σχολιάζοντας πως η αντιπολίτευση επέλεξε να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για συλλογική λήψη αποφάσεων για τον επόμενο πρόεδρο και εισαγγελέα.

Ήττες, ευθύνες και σύμμαχοι

Πέντε ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την νίκη, μολονότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας ειρωνικά τους αντιπάλους του να βιαστούν να ράψουν πολιτικά κουστούμια.

Αρνήθηκε δε ότι οι πολίτες «μαύρισαν» το κόμμα του στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εκτίμησε πως οι ψηφοφόροι δεν διατύπωσαν οργή, αλλά κόπωση και δυσαρέσκεια με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε έξοδο από τα Μνημόνιο αναίμακτα και με την ταχύτητα που είχε υποσχεθεί.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι λάθεψε κατά την διάρκεια της θητείας του, ειδικά στις επιλογές προσώπων. Παράδειγμα ήταν η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το 2015, ενώ παραδέχτηκε πως έπρεπε να είχε θέσει νωρίτερα όρια στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στην οικονομία, ενώ εμφανίστηκε πολύ πιο επιεικής στην κριτική του για τον Παύλο Πολάκη και στην αξιολόγηση της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι προτιμά να κρίνει τα στελέχη της κυβέρνησής του βάσει του κυβερνητικού έργου τους. Σημείωσε ωστόσο πως ο κ. Πολάκης μερικές φορές πνίγεται από το δίκαιο του και ατυχώς μερικές φορές έχει και «πληκτρολόγιο κοντά του».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως επέλεξε τους ΑΝΕΛ ως κυβερνητικό εταίρο επειδή πίστευε ότι κατά τις δύσκολες διαβουλεύσεις με τους πιστωτές δεν υπήρχε πιθανότητα ο Πάνος Καμμένος να υποσκάψει την Αθήνα με δηλώσεις τύπου «βάστα γερά Γερούν [Ντάισελμπλουμ]».

Χαρακτήρισε την συνεργασία προϊόν των πολιτικών ανακατατάξεων που έφερε η μνημονιακή εποχή και απέδωσε το τέλος του «κύκλου» στον συνδυασμό της εξόδου από τα Μνημόνια και της επίλυσης του Μακεδονικού.

Το σκάφος και ο Πετσίτης

Επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιχειρήσει να φέρει στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης την καταπολέμηση της διαπλοκής, με τον κ. Τσίπρα να υποβιβάζει τις αποκαλύψεις τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με την ΔΕΠΑ και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Πετσίτη άνθρωπο «της προσκόλλησης» και φίλο του υπουργού Ψηφιακής πολιτικής Νικου Παππά, που επιχείρησε να πουλήσει γνωριμίες ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Αρνήθηκε πως ο κ. Πετσίτης είχε σχέση με την κυβέρνηση, αναφέροντας πως πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σημείωσε ότι ο φίλος του κ. Παππά δεν ήταν καν έμμισθος σύμβουλος σε υπουργείο. Δήλωσε ακόμα «περήφανος» εάν προκύψει πως το μόνο που μπορούν να προσάψουν στην κυβέρνησή του είναι ο Πετσίτης.

Ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση και την δεύτερη υπόθεση που έχει πλήξει ιδιαίτερα το προφίλ του, τις φωτογραφίες που τον εικονίζουν να παραθερίζει στο Ιόνιο Πέλαγος στην πολυτελή θαλαμηγό του εφοπλιστή Παναγόπουλου έναν μήνα μετά την φωτιά στο Μάτι.

Απέρριψε τις καταγγελίες ότι ήταν «μυστικές διακοπές», προσθέτοντας ότι η σύζυγος του θανόντος εφοπλιστή, που είναι «συνεργάτιδά» του, προσέφερε το πλοίο.

Το πραγματικό ζήτημα, είπε, είναι ότι κάποιοι παραβίασαν την ιδιωτικότητα του ιδίου και της οικογένειάς του για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. Υποστήριξε πως η υπόθεση δεν τον «κλωτσάει», σχολιάζοντας αιχμηρά πως δεν εθεάθη στο σκάφος ή στο σπίτι κάποιου διαπλεκόμενου επιχειρηματία με τον οποίο θα υποκρινόταν πως έχει αντιπαράθεση.

Novartis

Συνεχίζοντας στο μέτωπο της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως η έρευνα για «σκοτεινό» πολιτικό χρήμα στην υπόθεση Novartis δεν έχει κλείσει, σημειώνοντας πως η απουσία σχετικών  ευρημάτων είναι η «προς στιγμήν» πραγματικότητα.

Παρέπεμψε στις έρευνες σε βάρος των καταδικασθέντων πρώην υπουργών ’κη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, τονίζοντας πως μεσολάβησαν χρόνια ερευνών ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης του διέψευσε πως υπήρξε χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αγγελή για πολιτικές μεθοδεύσεις. Όπως είπε, αυτό που έχει συγκρατήσει από τις δηλώσεις Αγγελή είναι ότι πράγματι υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο του φαρμάκου.

Αρνήθηκε πως χειρίστηκε απρεπώς τις έρευνες σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων, ενώ υπογράμμισε πως δεν φοβάται τίποτα από εξεταστικές επιτροπές σε βάρος του από μελλοντικές κυβερνήσεις.

’λλα θέματα:

ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ

  • Με αιχμές για τον ΣΚΑΪ και τα μέσα ενημέρωσης άρχισε η συνέντευξη του πρωθυπουργού
  • Υποστήριξε πως ο ΣΚΑΪ πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια της κριτικής κι ότι γενικότερα δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια «συσσώρευση» μέσων ενημέρωσης εναντίον ενός κόμματος.
  • Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε πηγή «ανασφάλειας» για τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης
  • Σημείωσε πως αποφάσισε να σπάσει το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ επειδή θέλει να γίνει μία προγραμματική συζήτηση ενόψει των εκλογών, και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αθέτησε τον λόγο του για τηλεοπτικό ντιμπέιτ
  • Όσα συνέβησαν δεν είναι ξεχασμένα αλλά είναι περασμένα, είπε
  • Αρνήθηκε ότι υπήρχε διαπλοκή και απόπειρα να στηθεί φιλοκυβερνητικός σταθμός με τον Χρήστο Καλογρίτσα
  • Δήλωσε πως δεν θυμάται τις εμπρηστικές δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εταίρου του Πάνου Καμμένου σε βάρος του ΣΚΑΪ, αλλά είναι «κατακριτέες»

Ήττα στις ευρωεκλογές
  • Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πολύ δύσκολα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά παρά την δυσαρέσκεια και την κόπωση λάβαμε το 24%
  • Πιστεύω πως η δυσαρέσκεια των πολιτών που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα προσδοκούσε

Ευθύνες
  • Προφανώς έχω ευθύνη για την επιλογή Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, έχω παραδεχτεί πως έγιναν λάθη σε επιλογές προσώπων
  • Παρά τις δύσκολες στιγμές όμως κάναμε τις δύσκολες πολιτικές επιλογές, δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να γίνει ένας δύσκολος συμβιβασμός που μετά τέθηκε σε εκλογές
  • Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στους προκατόχους του πως έδωσαν εύκολες υποσχέσεις και στην συνέχεια φυγομάχησαν
  • Επιτέθηκε ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως το 2014 εσκεμμένα «πάγωσε» αξιολόγηση, επέσπευσε προεδρική εκλογή και πόνταρε στην «αριστερή παρένθεση»
  • Κατηγόρησε επίσης δημοσιογράφους πως συμπεριφέρονται σαν η χώρα να άρχισε το 2015

Οικονομία
  • Ο μόνος πραγματικός αριθμός είναι πως από το 2008 έως το 2014 χάθηκαν περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ, επί διακυβέρνησής μας καταφέραμε να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα
  • Το εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει αρχίσει να αυξάνεται
  • Εγώ είχα πολιτική ηπιότερης προσαρμογής, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποια πράγματα
  • Δικαιολόγησε την συστηματική περικοπή του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων, λέγοντας πως δεν το ήθελε η κυβέρνηση αλλά δεν απορροφούνταν κονδύλια
  • Υποστήριξε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδρυθεί περισσότερες επιχειρήσεις και δεν μπαίνουν λουκέτα
  • Υπεραμύνθηκε και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αρνούμενος πως η Κουμουνδούρου είχε εχθρική προς το κεφάλαιο




Πηγή: skai.gr