Τσίπρας: Η Τουρκία ξέρει πως πλέον υπάρχει τίμημα για τις προκλήσεις

Η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας θα κριθεί από το εάν θα έχουν κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση της προκλητικότητας το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα θα διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας καθώς επιθυμεί μείωση της έντασης και επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Τόνισε ωστόσο πως, χάρη στις αποφάσεις της Συνόδου για κατάρτιση πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, είναι σαφές για πρώτη φορά πως η συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς θα έχει συνέπειες. «Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, αντί να προχωρεί σε συνομιλίες με τους γείτονές της».

«Θα υπάρχει τίμημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι εφεξής η Άγκυρα θα γνωρίζει πως οι κινήσεις της – είτε είναι επικοινωνιακού είτε είναι στρατηγικού χαρακτήρα – θα επιφέρουν επιπτώσεις.

Εκτίμησε πως η συζήτηση για πιθανές κυρώσεις θα συνεχιστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Ιούλιο και οι προτάσεις για κυρώσεις που θα υποβληθούν θα περιλαμβάνουν ποινές σε πρόσωπα και εταιρείες, οικονομικά μέτρα ή «πάγωμα» των πτυχών της ευρω-τουρκικής συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πλέον η ΕΕ αναγνωρίζει ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο Πέλαγος και το Κυπριακό δεν είναι διμερή προβλήματα αλλά άπτονται των ευρω-τουρκικών σχέσεων, καθώς η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας συνιστούν όρια της ίδιας της Ευρώπης.

Κατέστησε σαφές πως η όποια συζήτηση για το Κυπριακό θα γίνει επί τη βάσει της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων, και με γνώμονα τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Τσίπρας τέλος απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης για εσκεμμένη προεκλογική δραματοποίηση των εξελίξεων στη Μεσόγειο.

Αντέτεινε πως η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δραματική κίνηση εφόσον στην συνέχεια η δράση της Τουρκίας συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να θέσει εθνικά θέματα στην ατζέντα της καθημερινής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Προσέθεσε πως η ενημέρωση πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον υπουργό Εξωτερικών.
Πηγή: skai.gr