Στη Βουλή το ν/σ για τη ΔΕΠΑ – Σε αυτό η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια;

Κατατέθηκε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, το νομοσχέδιο που αφορά στη διάσπαση της ΔΕΠΑ για την ιδιωτικοποίησή της και τον επανακαθορισμό του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Σε αυτό φαίνεται ότι θα ενσωματωθεί και η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας – με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες.  

 Οι πληροφορίες θέλουν το νομοσχέδιο να συζητείται και να ψηφίζεται με τη διαδικασία του επείγοντος, με πιθανότερη ημερομηνία ψήφισης στην Ολομέλεια την Πέμπτη 7 Μαρτίου. 

Η λύση αυτή προκρίνεται, αντί του αυτοτελούς νομοσχεδίου, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τις 11 Μαρτίου να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε να εκταμιευθεί άμεσα η δόση, αλλιώς οι αποφάσεις μεταφέρονται για τον Απρίλιο. 

Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, με το ζήτημα να παραπέμπεται σε νέες τηλεδιασκέψεις τις αμέσως επόμενες μέρες για την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου που απέστειλε στους θεσμούς η Αθήνα. 

Στο EWG της Παρασκευής έγινε ξεκάθαρο ότι παραμένουν ακόμα ανοιχτά σημεία όπως η συμφωνία στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς ακόμα δεν είναι ικανοποιητικός για τους θεσμούς ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για νέο διαγωνισμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ άμεσα καθώς και αυτό είναι ένα από τα μη ολοκληρωμένα προαπαιτούμενα.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά