Μέτρα για παρακολούθηση της εφαρμογής των Πρεσπών συστήνει ο Κοτζιάς

Συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, δίνει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σε άρθρο στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η ελληνική διπλωματία πρέπει να συστήσει επιτροπή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας, τονίζοντας πως το έργο πρέπει να ανατεθεί σε καταρτισμένο προσωπικό.

«Δεν πρέπει η υλοποίηση της Συμφωνίας να αφεθεί σε ερασιτέχνες και στη λογική του ‘δεν βαριέσαι’», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να ελέγχονται οι ενέργειες των Σκοπίων σε ό,τι αφορά τα αλυτρωτικά αγάλματα κι άλλα σύμβολα και διδακτικό υλικό όπως χάρτες.

Προτρέπει παράλληλα την Αθήνα να αυξήσει το διπλωματικό προσωπικό που διαθέτει στο Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια – το οποίο σύντομα θα μετατραπεί σε πρεσβεία – ώστε να ελέγχει αποτελεσματικά τις κινήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και συνάμα να προωθήσει την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, όπως προβλέπουν οι Πρέσπες.

Ο κ. Κοτζιάς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό εποπτικό και υποστηρικτικό ρόλο όταν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσφορά εξειδικευμένης βοήθειας από την Ελλάδα, υποστηρίζει, θα διασφαλίσει την συστηματική εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου από τα Σκόπια.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο κ. Κοτζιάς στέκεται στην ανάγκη αναβάθμισης των οικονομικών, εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων με την γειτονική χώρα.

Επαναλαμβάνει δε την θέση του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την σύσταση ενός μπλοκ συμμαχικών χωρών-μελών ώστε να αυξήσει την επιρροή της στην μελλοντική, διευρυμένη ΕΕ.
Πηγή: skai.gr