ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ευρωπαϊκή καμπάνια Βαρουφάκη

Το πολιτικό του κίνημα DiEM 25 παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει Eυρωεκλογών. Ακολουθεί επίσκεψη του πρώην έλληνα υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία.

 
Στο κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη συμμετέχουν η Σοφία Σακοράφα, που εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, καθώς και άλλοι αριστεροί ευρωβουλευτές. Το DiEM 25- ή «ΜέΡΑ 25» όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα- απευθύνεται «στους προοδευτικούς Ευρωπαίους που ανησυχούν», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο στόχος, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν το εγχείρημα, είναι μία εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να υπερβούν το «δίλημμα ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικισμό».

Είναι όμως πράγματι αυτό το δίλημμα ενόψει Ευρωεκλογών; Έχει εκφυλιστεί κάθε άλλη αριστερή πρόταση στην Ευρώπη; «Αν δείτε το τί συνέβη στην Ελλάδα, μετά τον Ιούλιο του 2015» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «θα δείτε ότι έχεις μία κυβέρνηση που αποτελείται από φίλους μου και συντρόφους και αριστερούς. Οι οποίοι όμως τί κάνουν; Νομοθετούν, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Βρυξελλών, νομοθετήματα με τα οποία διαφωνούν, τα οποία είναι καθαρά στην τροχιά ενός πλιάτσικου, ούτε καν νεοφιλελευθερισμού. Να το πω πιο απλά: αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό κατεστημένο- ο κ.Μακρόν, η κ. Μέρκελ, ο κ. Γιούνκερ- παρουσιάζουν τις Ευρωεκλογές ως ένα δίλημμα μεταξύ των δικών τους πολιτικών και του ρατσισμού ή της αποδόμησης της ΕΕ. Η τραγωδία μας είναι ότι οι δικές τους πολιτικές φουντώνουν τον ρατσισμό και την αποδόμηση της ΕΕ».

«Νέες πολιτικές για την Ευρώπη»

Ρωτάμε τον πρώην υπουργό Οικονομικών στο Στρασβούργο τί θα έκανε ο ίδιος, αν είχε την ελευθερία και την αρμοδιότητα, για να αλλάξει τη σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Η απάντησή του είναι ότι πριν αλλάξει η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και το κόμμα του έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για να γίνει αυτό. «Για παράδειγμα», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «έχουμε μία συγκεκριμένη πρόταση, ας μας πει κάποιος γιατί είναι λάθος: 500 δισεκατομμύρια ευρώ νέων ομολόγων να εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κάθε χρόνο, για 4 χρόνια. Αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν στην πράσινη μετάβαση, στη δημιουργία ‘καλών' θέσεων εργασίας, ιδίως στον χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανακοινώνει ότι αν χρειαστεί, αν η τιμή τους αρχίσει να υποχωρεί, θα τα αγοράσει- όπως κάνει έτσι κι αλλιώς μέσα από το σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης. Απ΄ότι βλέπετε, δεν προτείνουμε κάτι το οποίο είναι εξωπραγματικό, είναι κάτι που ήδη γίνεται. Αλλά εμείς μιλάμε για διαφορετική ποσότητα και με διαφορετική κατεύθυνση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το DiEM 25 έχει επεξεργαστεί πολλές αντίστοιχες προτάσεις για το δημόσιο χρέος, για τράπεζες ή την καταπολέμηση της φτώχειας, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν από αύριο το πρωί. Την επόμενη εβδομάδα θα τις παρουσιάσει και στο Βερολίνο. Άλλωστε ο ίδιος, στις Ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι υποψήφιος στη Γερμανία με το κόμμα «Δημοκρατία στην Ευρώπη» (Demokratie in Europa) που ανήκει στο DiEM 25. «Η υποψηφιότητά μου είναι συμβολική, αλλά είναι σημαντική ταυτόχρονα» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Deutsche Welle. «Γιατί σηματοδοτούμε ότι αυτή δεν είναι μία σύγκρουση Γερμανών και Ελλήνων, είναι μία σύγκρουση μεταξύ προοδευτικών Ευρωπαίων και αντιδραστικών Ευρωπαίων».

«Η κρίση δεν τελείωσε»

Στο ερώτημα ποιός είναι ο απολογισμός του για τα χρόνια της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε απολογισμό» γιατί η κρίση δεν τελείωσε. Συμβαίνει αυτό παρότι υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια; «Νομίζω ότι η κεντρική λέξη στη φράση σας είναι υποτίθεται» απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Πολλά υποτίθενται. Αλλά η ουσία είναι ότι η κρίση παραμένει, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στο τέταρτο και πιο τοξικό μνημόνιο, που θα διαρκέσει μέχρι το 2060, αν δεν κάνουμε τη διαφορά. Πρέπει να πάψουμε να ακούμε την προπαγάνδα των Βρυξελλών, να πάψουμε να ακούμε τις σειρήνες των ευρω-σκεπτικιστών, ρατσιστών και να λειτουργήσουμε ως δημοκράτες, Ευρωπαίοι, λελογισμένα, για να σταματήσουμε αυτή την κρίση που δεν τελείωσε».

 
Κυμπουρόπουλος: Τα επιδόματα είναι οι υπηρεσίες του κράτους που απουσιάζουν
Στεναχωρημένος και απογοητευμένος και όχι προσβεβλημένος δήλωσε ότι αισθάνεται ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της...
25.04.2019, 21:02
Το πρόγραμμα του Τσίπρα στο Πεκίνο για το φόρουμ «Δρόμος του Μεταξιού»
Ο πρωθυπουργός θα είναι παρών στην επίσημη τελετή έναρξης του φόρουμ το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, που θα...
25.04.2019, 20:43
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βραθολομαίο συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης (vid)
Ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση του με τον κ. Βαρθολομαίο και θυμήθηκε την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ίμβρο...
25.04.2019, 18:20
Στις 9 Μαΐου στη Βουλή η Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή
Στις 9 Μαΐου αναμένεται να έρθει στη Βουλή η επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, Άννα...
25.04.2019, 15:43
Ανασυγκρότηση ΚΟ του Ποταμιού ζητά ο Θεοδωράκης μετά την παραίτηση Μάρκου
Ωστόσο το αίτημα φαντάζει δύσκολο να γίνει δεκτό, καθότι η ανασυγκρότηση ΚΟ απαιτεί δέκα βουλευτές.
25.04.2019, 15:24
Αρνείται ο Μιχελάκης την έδρα ΝΔ: Είμαι εκτός πολιτικής
Τα κενά δημιουργήθηκαν από τις παραιτήσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Άννας-Μισέλ...
25.04.2019, 13:56
Παραιτήθηκε και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου από Βουλή
Η υποψήφια ευρωβουλευτής ακολουθεί το παράδειγμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
25.04.2019, 12:18
Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής είχε υποσχεθεί πως θα αποχωρήσει από την Βουλή ενόψει της κάλπης.
25.04.2019, 11:30
Κρίση στην ΧΑ μετά το ευρωψηφοδέλτιο, καταγγελίες και η φυγή προς ΛΑΟΣ
Ο αποκλεισμός των βετεράνων ευρωβουλευτών του κόμματος από το ψηφοδέλτιο για τον Μάιο προκάλεσε τρικυμία...
25.04.2019, 11:20
Τσακαλώτος για Πολάκη: Πρέπει να υπάρχουν όρια στην πολιτική αντιπαράθεση
«Και εγώ αρκετές φορές έχω παραφερθεί στη Βουλή ακόμα και σε άτομα της αντιπολίτευσης που σέβομαι, αυτή...
24.04.2019, 21:22

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.