Τσίπρας: Θάρρος και υπευθυνότητα να ζητώ την εμπιστοσύνη της Βουλής

Την επιλογή του να πορευτεί με κυβέρνηση μειοψηφίας και ψήφο ανοχής μετά την απόσυρση του Πάνου Καμμένου από την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να στηρίξει ο πρωθυπουργός, κατά την δευτερολογία του στην συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης που ζήτησε από την Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως 13 κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στην εξουσία δίχως απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ υπενθύμισε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην συζήτηση για το Brexit.

Σημείωσε αιχμηρά πως το 2015 κόμματα της αντιπολίτευσης τον προέτρεπαν να συνεχίσει την θητεία του μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι τότε η συμπολίτευση αριθμούσε λιγότερους βουλευτές σε σχέση με σήμερα.

Τόνισε πως επέλεξε να ζητήσει σήμερα την εμπιστοσύνη της Βουλής μολονότι δεν ήταν συνταγματικά υποχρεωμένος, κι ότι είχε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Σχολίασε δε αιχμηρά πως ενώ η αντιπολίτευση αρχικά του ζητούσε να καλέσει ψήφο εμπιστοσύνης, τώρα που το έπραξε και φαίνεται να συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία φαίνεται να έχει φέρει την ΝΔ σε πιο δύσκολη θέση σε σχέση με πριν.

Παίρνοντας πιο προεκλογικό ύφος ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε να μετατοπίσει την Νέα Δημοκρατία από τον χώρο του κέντρου στον χώρο της ακροδεξιάς, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πλέον «ζηλεύει» ακόμα και τις «πρακτικές» της άκρας δεξιάς.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ειδικά στην καταγγελία, για την οποία έχουν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες, ότι νομαρχιακό στέλεχος της ΝΔ διέδιδε προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας βουλευτών που θα έδιναν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και παρότρυνε στελέχη του κόμματος να τους τηλεφωνήσουν ή να τους στείλουν μηνύματα.

Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη σε ντιμπέιτ, είτε στην Βουλή είτε σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφέροντας συγκεκριμένα τον ΣΚΑΪ, λέγοντας πως έτσι μπορεί να σπάσει και το κυβερνητικό εμπάργκο.
Πηγή: skai.gr