Κλείσιμο

Τα σενάρια που φέρνει η «κάλπη» των Πρεσπών

Δύο βασικά σενάρια βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας ενόψει της κάλπης των Πρεσπών. Στα Σκόπια η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 15 Ιανουαρίου, ενώ η ψηφοφορία στην Αθήνα υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα. 

Σε αυτή την ψηφοφορία η κυβέρνηση αναζητά 151 ψήφους. Ο κ. Τσίπρας έχει 145 βουλευτές και αναζητά άλλους 6. Με βάση τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ψηφίσουν 2 στελέχη των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά και 3 στελέχη από το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βασίλης Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς και από το ΚΙΝΑΛ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Σε αυτή την διαδικασία υπάρχει ένα παράδοξο γιατί ο Πάνος Καμμένος επιμένει ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση. Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δήλωσε ότι θα μείνει μέχρι τέλους στους ΑΝΕΛ αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους υπουργούς των ΑΝΕΛ που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις υπουργικές καρέκλες, όπως τον Τέρενς Κουίκ, την Έλενα Κουντουρά και την Μαρίνα Χρυσοβελώνη.    

Δύο σενάρια

Μία βασική πρωτοβουλία που είναι στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι να πάει στην Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση η ψηφοφορία γίνεται επί των παρόντων βουλευτών και οι ελάχιστες ψήφοι που απαιτούνται είναι 120. Σε αυτή την περίπτωση παραμένει ερώτημα αν θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης από την αντιπολίτευση ακόμη και σε περίπτωση που κερδίσει ο πρωθυπουργός αυτή την ψηφοφορία. 

Η δεύτερη πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται 151 ψήφοι προκειμένου να χάσει η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας, γεγονός αρκετά δύσκολο με τους σημερινούς συσχετισμούς στη Βουλή. Επί του παρόντος ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται αρκετά απομακρυσμένο και δεν φαίνεται να βρίσκεται στους σχεδιασμούς.

Πηγή: skai.gr