ΝΔ: Ειδικό δικαστήριο για τo «καραμπινάτο σκάνδαλο» της ΔΕΠΑ

Για καραμπινάτο σκάνδαλο ΔΕΠΑ και της ΕLFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) έκανε λόγο την Πέμπτη στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» για την οποία έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησης των 37 βουλευτών της ΝΔ -προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών- για τις καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση με μηχανισμούς και επιλογές της επιχείρησε να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ σε καταδικασμένο επιχειρηματία.

«Σας κατηγορώ πως ο Κιτσάκος δεν έκανε ό,τι έκανε μόνος, αλλά με εντολές έξι υπουργών», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως αυτό προκύπτει και άπα τα πρακτικά του ΔΣ ΔΕΠΑ. 

«Σας θαυμάζω κ. Σταθάκη που είστε τόσο ήρεμος… Το ίδιο κάνατε και το 2015 όταν πηγαίναμε στα βράχια. Νομικά και πολιτικά είναι αδύνατο να μην πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο» ανέφερε από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε ότι ο κ. Κιτσάκος εργαζόταν πρώτα στην ELFE, δηλαδή στην επιχείρηση που χρωστά άνω των 120 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, και εναντίον του έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, ενώ εμφανίζεται και ο Μανώλης Πετσίτης, ο οποίος κατά τον κ. Κιτσάκο φαίνεται να δρούσε ως εκπρόσωπος του Μαξίμου, αμειβόμενο από την ELFE. 

«Φαντασιακό σκάνδαλο» χαρακτήρισε από την πλευρά του την υπόθεση ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

«Δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που να αφορά την κυβέρνηση. Υπάρχει ένα κουβάρι νομικών επιπλοκών που αφορούν στην ELFE» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κιτσάκoς έχει καταγγείλει ότι επτά υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν για το υπέρογκο χρέος της εταιρίας ELFE - Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ και ο ίδιος ενεργούσε κατόπιν οδηγιών τους.

Προειδοποίηση από το 2016 για την ELFE

Σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank που κατέθεσαν οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή η τράπεζα είχε προειδοποιήσει για συστηματική προσπάθεια, το 2015 και το 2016, μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων της ELFE σε δυο εταιρείες σε τιμές που δεν δικαιολογούνταν.