Κλείσιμο

Τσίπρας σε Άγκυρα: Ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έστειλε την Πέμπτη από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων. 

Κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην πόλη Μπερ Σεβά Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ κατέληξαν σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού εγκριθεί από την Κομισιόν. 

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με τον East Med στόχος είναι να διασφαλιστεί η μεταφορά των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Αποκάλυψε επίσης ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει κοντά στην Κνωσό, στην Κρήτη, από την οποία θα περνά ο EastMed.

Ο στόχος της συνεργασίας είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία, με τον έλληνα Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ανησυχία, η οποία σχετίζεται με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση στρατευμάτων, αλλά και σε ό,τι αφορά τους ρόλους της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή.