ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Νοτοπούλου: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων

«Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες, η ανάδειξη των προβλημάτων τους και η ανάπτυξη άμεσης δράσης για την επίλυσή τους πρέπει να είναι από τα βασικά καθήκοντα των τοπικών αρχών στις βιώσιμες πόλεις» είπε μεταξύ άλλων η κα Νοτοπούλου

 
Στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, οι οποίες θα στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου κατά την έναρξη της ομιλίας της στην διημερίδα που άρχισε σήμερα, στην Έδεσσα, με θέμα «Η Ευρώπη της Αυτοδιοίκησης».

Όπως επεσήμανε η κ.Νοτοπούλου, επανέρχεται το “Δικαίωμα στην πόλη” που θέτει ως στόχο ο Ανρί Λεφέβρ, το οποίο “για να επιτευχθεί, απαιτείται η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι κοντά στον πολίτη, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του και να είναι σε θέση να δίνει άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες, η ανάδειξη των προβλημάτων τους και η ανάπτυξη άμεσης δράσης για την επίλυσή τους πρέπει να είναι από τα βασικά καθήκοντα των τοπικών αρχών στις βιώσιμες πόλεις”.

“Επιδίωξη μας”, είπε η κ.Νοτοπούλου, “είναι η θεσμική ολοκλήρωση και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διασφάλιση της οικονομικής της αυτοτέλειας και η καλύτερη οργάνωση της. Ένα σημαντικό στοίχημα είναι η αύξηση των πόρων που διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, ώστε να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δήμοι ήταν μεγάλα θύματα των μνημονίων. Με επιμονή και αγώνα, με εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυξήσαμε τους ΚΑΠ , και ήρθε ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ να αναστηλώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στοχεύουμε στην περαιτέρω εμπέδωση της αποκέντρωσης ώστε οι δήμοι να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους”.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ.Νοτοπούλου σημείωσε πως “είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για μια ριζική μεταρρύθμιση ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξεπεράσει τα χρόνια δομικά της προβλήματα. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, ως κατεξοχήν λαϊκός δημοκρατικός θεσμός”. “Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνησή μας, με τον Σύντροφο Γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, προχώρησε στην ψήφιση του Νόμου 4555/2018, γνωστού ως «Κλεισθένη», για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της συμμετοχής και την βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα μιας βαθιάς και ολιστικής μεταρρύθμισης που οραματιζόμαστε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, είπε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι “με την νομοθετική αυτή παρέμβαση φιλοδοξούμε να διορθώσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα του «Καλλικράτη» και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να συμμετέχουν στις τοπικές υποθέσεις”.

Όπως υπογράμμισε η κ.Νοτοπούλου, “ο «Κλεισθένης» ενισχύει τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης με πολλαπλασιαστική δύναμη. Σε επίπεδο οργάνωσης, κατηγοριοποιεί τους δήμους προκειμένου να είναι δυνατή η υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και στοχευμένων ενισχύσεων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους. Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού να συστήνουν, μόνοι τους ή μεταξύ τους ή σε συνεργασία με άλλους φορείς του Δημοσίου, εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για μία δυνατότητα που διευρύνει το πεδίο δράσης των ΟΤΑ δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες”.

“Από την άλλη, οι Περιφέρειες, αποκτούν τη δυνατότητα να ιδρύουν επιχειρήσεις συνεργασίας περιφερειών και να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις. Έτσι μετατρέπονται σε παράγοντες που μπορούν να εκκινήσουν νέα αναπτυξιακά εγχειρήματα”, πρόσθεσε.

Τόνισε δε πως “στο αμιγώς διοικητικό πεδίο, ενδυναμώνεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση, μέσω της ενίσχυσης των κοινοτήτων. Αλλάζουν οι δομές ελέγχου και οι διαδικασίες εποπτείας των ΟΤΑ ως προς τον έλεγχο νομιμότητας” ενώ υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό “το γεγονός πως η διαδικασία κατάρτισης του Προϋπολογισμού γίνεται συμμετοχική, πάγιο αίτημα της Αριστεράς και Κινήματος”.

Η υφυπουργός εξήγησε ότι με τον «Κλεισθένη» “ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων και επεκτείνεται και σε επίπεδο Περιφέρειας” και είπε πως “είναι η ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει συμμετοχικά εργαλεία στην διοίκηση της πόλης. Να είναι εν γένει φιλική κι ανοικτή απέναντι σε κοινωνικές και λαϊκές πρωτοβουλίες αυτό-οργάνωσης από τα κάτω.”

“Σε αυτή την δημοκρατική τομή που συνιστά ο «Κλεισθένης», δεν θα μπορούσαμε παρά να εντάξουμε και την διάσταση του φύλου. Η καθιέρωση ποσόστωσης 40% ενισχύει την συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων κι αποτελεί ένα ακόμα μέτρο υπέρ της προώθησης της ισότητας των φύλων” επεσήμανε ενώ τόνισε ότι “η έμφυλη διάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ενταχθεί ως προτεραιότητα στην κυβερνητική μας πολιτική”.

“Το πιο κομβικό σημείο στην συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής”, είπε η κ. Νοτοπούλου και εξήγησε ότι “για αυτό τον λόγο, σε αυτό το σημείο επικεντρώνονται οι αντιδράσεις από τις δυνάμεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου. Από τις δυνάμεις που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παραμείνει υποβαθμισμένη και όμηρος του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Οι δυνάμεις και διατείνονται ότι δήθεν τους ενοχλούν οι κομματικές υποψηφιότητες. Ενώ οι ίδιοι στέκονται αμυντικά στις συνέργειες. Η απλή αναλογική είναι λαϊκή επιλογή. Η ψήφιση της απλής αναλογικής είναι μια τομή, πιστή στα ιδανικά της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις αντιστροφής του ελλείμματος αντιπροσωπευτικότητας, που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο πολιτικό μας σύστημα, κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Με κορύφωση την μνημονιακή περίοδο”.

Τόνισε επίσης ότι μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση είναι η προώθηση της ψηφιακής Αυτοδιοίκησης και την ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αφήνουμε πίσω το παλιό. Αλλάζουμε τη χώρα. Είναι κοινωνική απαίτηση. Όποιοι δεν θέλουν την αλλαγή, την υποσκάπτουν”. Σημείωσε επίσης ότι “οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια κρίσιμη μάχη. Μια μάχη που πρέπει να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για να υπερασπιστούμε την προοδευτική αυτή μεταρρύθμιση και να εξασφαλίσουμε την θετική προοπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
 
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη...
24.05.2019, 06:26
Εύσημα Νίμιτς σε Τσίπρα – Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών
O Μάθιου Νίμιτς, πρώην διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, μίλησε στην Deutsche Welle για τα 25...
24.05.2019, 05:05
Ελληνική Χρεοκοπία: Από το «λεφτά υπάρχουν» στην εκλογή ΣΥΡΙΖΑ
Στα γεγονότα της περιόδου από την εκλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009, την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία...
23.05.2019, 23:08
Δημοσκόπηση Βεργίνα ΤV: Μπροστά η ΝΔ - Ποιοι ευρωβουλευτές προηγούνται
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης παγιώνεται η διαφορά 8,6 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
23.05.2019, 22:35
Μητσοτάκης: Θα απαλύνουμε τα αρνητικά της συμφωνίας των Πρεσπών
«Η συμφωνία αυτή δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, είμαστε απέναντι σε αυτή τη συμφωνία και θα κάνουμε...
23.05.2019, 22:07
Σαμαράς στον ΣΚΑΪ: Η πρόταση Μέρκελ για Grexit
Και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την “λύση”...
23.05.2019, 21:52
Νέα παροχή Τσίπρα σε συνταξιούχους
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η νέα αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων
23.05.2019, 20:26
Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Καθαρό προβάδισμα ΝΔ λίγο πριν τις ευρωεκλογές
Ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει την διαφορά όμως η ΝΔ εξακολουθεί να έχει καθαρό προβάδισμα που φαντάζει μη ανατρέψιμο...
23.05.2019, 19:56
Καμμένος: Ο λαός θα επιβάλει την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που...
23.05.2019, 19:32
Η μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse και του ΣΚΑΪ τρεις μέρες πριν τις κάλπες
Λίγο πριν την αυλαία του πρώτου γύρου της προεκλογικής εκστρατείας, δείτε την πολιτική «θερμοκρασία» της...
23.05.2019, 16:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.