Τσίπρας: Διάγγελμα με «συμβολισμό Ιθάκης» και ανασχηματισμός

H αντίστροφη μέτρηση για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια, ξεκίνησε. Το διάγγελμα που πιθανότατα θα διεξαχθεί την Τρίτη (21/8), ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην μεταμνημονιακή πολιτική της χώρας αν και το πιο εξειδικευμένο πακέτο μεταρρυθμίσεως και το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΝΦΙΑ και την περικοπή των συντάξεων αναμένεται ο πρωθυπουργός να τα πεί από τη βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου..

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, προκρίθηκε τελικώς η σκέψη, ο κ. Τσίπρας να μεταβεί σε χώρο εκτός της Αττικής, με συμβολική σημασία με πιθανότερη επιλογή αυτή της Ιθάκης. 

Η περίπτωση της Πνύκας είχε «καεί» από πολύ νωρίς, ενώ εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι και το Καστελόριζο είχε αποκλειστεί.

Κυβενρητικά στελέχη δεν αποκλείουν τον συγκεκριμένο προορισμό, καθώς είναι ένας τόπος που συμβολίζει την «Οδύσσεια» την οποία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Από τη στιγμή που «κλειδώσει» πάντως αναμένεται να τηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι που από την πρώτη στιγμή και ειδικά μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι

Έπεται ανασχηματισμός

Στο μεσοδιάστημα μέχρι τη ΔΕΘ θα έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και για τον ανασχηματισμό που βρίσκεται στην ατζέντα του πρωθυπουργού ειδικά μετά την τραγωδία σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής ανασύνταξης μετά την φθορά που επέστη η κυβέρνηση .

Αρχικά, υπήρχαν «διαρροές» για έναν ριζικό ανασχηματισμό αλλά τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως χαμήλωσαν οι προσδοκίες για εντυπωσιακές αλλαγές. Ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα θελήσει να δώσει έμφαση στη «γενιά των 40νταρηδων» ώστε να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι η «κυβέρνηση και η χώρα γυρίζουν σελίδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πέρα από τα νέα πρόσωπα που θα ρίξει στη «μάχη», θα αναβαθμίσει στελέχη που ανήκουν στο στενό πυρήνα επιρροής του και τα οποία δεν έχουν φθαρεί πολιτικά.

Πληροφορίες θέλουν τον Πάνο Σκουρλέτη να μετακινείται στο κόμμα και την θέση του να καταλαμβάνει ο Χρήστος Σπίρτζης. Εκτός κυβέρνησης, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, μένουν η Λυδία Κονιόρδου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Δημήτρης Αποστόλου.

Την πόρτα της εισόδου στην κυβέρνηση αναμένεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να δουν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας και ο διευθυντής της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης ενώ σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, δεν αποκλείεται να δούμε και μεγάλες εκπλήξεις και να υπουργοποιούνται στελέχη όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αμετακίνητοι φαίνεται ότι είναι οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Πάνος Καμμένος και Σταύρος Κοντονής .


Πηγή: skai.gr