Τη γραμμή των «ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών» για νεκρούς υιοθετεί η κυβέρνηση

Σε θέση άμυνας βρίσκεται η κυβέρνηση για το γεγονός ότι κατά την ζωντανή μετάδοση της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για την πυρκαγιά στο Μάτι, το βράδυ της Δευτέρας, δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα, ενώ υπήρχαν ήδη πληροφορίες από αστυνομικούς, λιμενικούς και το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρών.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να υιοθετεί την γραμμή ότι υπήρχαν μεν πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών όταν άρχισε η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όμως ήταν «ανεπιβεβαίωτες» και συνεπώς δόθηκαν στον πρωθυπουργό αφότου έκλεισαν οι κάμερες.

«Όταν έφυγαν οι κάμερες υπήρξε η πρώτη ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στον ραδιοσταθμό «24/7».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είχε πληροφορηθεί την «πιθανότητα […] δύο ή ενός» νεκρών, αλλά αυτό ήταν ανεπιβεβαίωτο και τέθηκε επί τάπητος στον πρωθυπουργό αφότου έφυγαν τα τηλεοπτικά συνεργία.

Για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς είχε μιλήσει χθες Κυριακή και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής κατήγγειλε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι στις 23:20 το βραδύ της Δευτέρας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ζήτησε 40 σάκους περισυλλογής νεκρών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος αποκάλυψε στον σταθμό μας ότι στις 20:40 το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς, η υπηρεσία είχε δεχτεί από την Πυροσβεστική κλήσεις για την παραλαβή νεκρών. Προσέθεσε πως όταν έγινε η ενημέρωση στον πρωθυπουργό ήταν ήδη επιβεβαιωμένοι 10 νεκροί.

Αμφότεροι οι υπουργοί υπογράμμισαν σήμερα πως αφότου επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για νεκρούς, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι τα θύματα υπερβαίνουν τα 20.

«Δεν καταλαβαίνω την διαφορά αν αυτό έβγαινε από επίσημα χείλη μια ώρα πριν ή μετά», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ ο κ. Σπίρτζης διερωτήθηκε τι κέρδος θα είχε η κυβέρνηση από την κακόβουλη αποσιώπηση πληροφοριών για νεκρούς.

«Θα παίρναμε τους νεκρούς και θα φεύγαμε; Αυτά που γίνονται και αυτά που ακούγονται είναι τρελά πράγματα», είπε στον σταθμό «Real».

Οι δύο υπουργοί κατήγγειλαν μικροπολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος, και υποστήριξαν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης το βράδυ της Δευτέρας δεν ήταν η ανακοίνωση απολογισμού που θα βασιζόταν σε «ανεπιβεβαίωτες» μαρτυρίες για πτώματα αλλά στον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Φωτιά