Ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης τοποθετείται για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Για τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας τοποθετείται σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνομιλία τους ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε την πρόθεσή της για διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές.

"Συμμερίζομαι τη λύπη του ελληνικού λαού σήμερα το πρωί. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυρκαγιών που ρημάζουν τα περίχωρα της Αθήνας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιηθεί για να συντονίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια και να εμποδίσει νέα ανθρώπινα δράματα", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.



Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλτ Τούσκ , εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία των πυρκαγιών στην Ελλάδα, μέσω Twitter, με ένα μήνυμα γραμμένο στα ελληνικά, τονίζοντας πως η Ευρώπη θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα καθώς η βοήθεια είναι καθ' οδόν.




«Η αλληλεγγύη της ΕΕ ενεργοποιείται για τον ελληνικό λαό. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στέλνει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα με Canadair και πυροσβέστες για να σβήσουν οι φωτιές κοντά στην Αθήνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό σας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.



Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών εξέφρασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι στη διάθεση των ελληνικών Αρχών και του ελληνικού λαού για να παρέχει οποιαδήποτε στήριξη.

«Είναι ημέρα θλίψης και πένθους για τη χώρα μας. Παρακολουθώ στενά την κατάσταση, βρισκόμενος σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο συνάδελφό μου, Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Στυλιανίδη, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για να συντονίσει την βοήθεια της ΕΕ.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μου στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας αυτές τις δύσκολες ώρες, που βίωσαν τις καταστροφικές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω για την προσφορά τους όσους βοήθησαν επί τόπου δίνοντας μάχη με τις φλόγες, καθώς και όσους συνέδραμαν στη διάσωση των πληγέντων.

Η ΕΕ στηρίζει ενεργά την χώρα με αλληλεγγύη και ενότητα. Θα είμαστε στη διάθεση των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού για να παρέχουμε οποιαδήποτε στήριξη.
Οι σκέψεις μας στα θύματα και τις οικογένειές τους».

Παράλληλα, την συμπαράσταση του μέσω Twitter έσπευσε να εκφράσει από νωρίς και ο Πρόεδρος της Γαλλίας:

«Εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων από τις ελληνικές πυρκαγιές. Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα», εξέφρασε μέσωTwitter ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Με μήνυμά του στο διαδίκτυο,και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρεται στις τραγικές εξελίξεις με τις πυρκαγιές στην Αττική.

"Βαθιά σοκαρισμένη από τον θάνατο τόσων ανθρώπων, η Ιταλία αγκαλιάζει τους Έλληνες και ήδη κινητοποιήθηκε, διαθέτοντας δύο Καναντέρ", γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Οι σκέψεις μας στους φίλους μας στην Ελλάδα και σε όλους εκείνους τους γενναίους πυροσβέστες που εργάζονται ακάματα για να σώσουν ζωές», είναι το μήνυμα στο Twitter της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

«Οι καρδιές μας και οι σκέψεις μας στην Ελλάδα. Απευθύνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Στο πλευρό της Ελλάδας αυτές τις δύσκολες στιγμές», είναι το μήνυμα στο Twitter της Ομάδας των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Οι χώρες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν με απίστευτη αλληλεγγύη στις πυρκαγιές που μαίνονταν στην Σουηδία και τώρα ελπίζω ότι η Ευρώπη θα ενωθεί για να βοηθήσει τον λαό της Ελλάδας σε αυτήν την δύσκολη στιγμή. Οι σκέψεις μου σε όλους τους πληγέντες», δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος της Ομάδας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο υπουργός Εξωτερικών, ΕΕ και Συνεργασίας Χοσέπ Μπορέλ εξέφρασαν επίσης, μέσω των λογαριασμών τους στο twitter, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη τους στην ελληνική κυβέρνηση για τις πυρκαγιές, που έγιναν αιτία για τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων στην περιοχή της Αττικής.

Ο Πέδρο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι η Ισπανία έχει ήδη ενεργοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας για να αποστείλει αεροσκάφη αρωγής στον έλεγχο και την κατάσβεση των πυρκαγιών.


Και ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους.

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθώ τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούν οι πυρκαγιές στην Αθήνα. Είμαι πολύ συγκλονισμένος για τα ανθρωπινά θύματα και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους αγαπημένους τους και τους συγγενείς τους.

Προσεύχομαι να μην υπάρχουν άλλα θύματα και ότι οι πυρκαγιές αυτές θα βρίσκονται σύντομα υπό έλεγχο από τις ελληνικές αρχές πυρόσβεσης. Σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, εγώ και ο αλβανικός λαός είναι μαζί σας, στο πλευρό των πολιτών της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας», λέει στο μήνυμά του πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, όπως αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

Τέλος, μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης απέστειλε και η Αμερική μέσω του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ ο οποίος και συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στο πλαίσιο διεξαγωγής συζήτησης για τα ζητήματα Αμύνης.

Οπως ενδεικτικά έγραψε ο κύριος Πάιατ στο Twitter:







Πηγή: AMΠΕ/skai.gr