Για πΓΔΜ και Έλληνες στρατιωτικούς συζήτησαν Τσίπρας και Στόλτενμπεργκ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Στόλντεμπεργκ η οποία συνολικά διήρκεσε 20 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ δύο ζητήματα. Αρχικά την συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια και το ζήτημα με την Τουρκία και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον κ. Στόλτενμπεργκ πως η συμφωνία με την πΓΔΜ έχει θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο πρόσκλησης προς την γειτονική χώρα. Αυτό φαίνεται πως προτάσσει και το ΝΑΤΟ καθώς οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως για να «φτάσουμε στο σημείο της πρόσκλησης θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Πηγές του ΝΑΤΟ σημειώνουν πως στην συγκεκριμένη συμφωνία δεν υπάρχουν «παραθυράκια» και υπάρχει μέσω της συμφωνίας «απόλυτη διασφάλιση των Ελληνικών θέσεων».

Αναφορικά με το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον κ. Σόλτενμπεργκ να γίνει χρήση του άρθρου 1 της συμμαχίας καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκιά είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του ζητήματος για να λάβει δέσμευση «για κάθε δυνατή προσπάθεια» από τον Γ.Γ της συμμαχίας.

O Πρωθυπουργός ανέπτυξε εκτενώς το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και ζήτησε στη βάση του άρθρου 1 της συμμαχίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες και το ΝΑΤΟ ώστε να πάψουν οι προκλήσεις.
Πηγή: skai.gr