Απομυθοποίηση των πανηγυρισμών για το χρέος από τον Νίκο Φίλη

Στην αντιπολίτευση και την ακροδεξιά βλέπει εχθρούς και προσπάθεια αποσταθεροποίησης η κυβέρνηση, αλλά εκ των έσω της ήρθε τελικά η «μαχαιριά» δια Νίκου Φίλη, ο οποίος υποβάθμισε τη ρύθμιση για το χρέος αποδομώντας ουσιαστικά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες και απαίτησε να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου την ώρα που ο Τάσος Πετρόπουλος τα «μάσαγε» στριμωγμένος από τη ΝΔ που του ασκούσε ασφυκτικό pressing ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις.

Μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο κ. Φίλης προσπέρασε την ημερήσια διάταξη για το διορισμό του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ, εστιάζοντας στο θέμα των συντάξεων. Έκανε λόγο για συντάξεις «φιλοδώρημα», ενώ αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για την ανεργία το 2022 μίλησε για «ίλιγγο» και στάθηκε εξαιρετικά αιχμηρός στις αναφορές του για τις ψηφισμένες περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, ζητώντας ευθέως από την κυβέρνηση να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Όλοι οι όροι οι οικονομικοί που υπήρχαν όταν θεσπίζαμε πέρσι αυτό το θέμα δεν ισχύουν σήμερα. Ούτε εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ, ούτε η ρύθμιση για το χρέος με τον γαλλικό μηχανισμό που έλεγαν θα δώσουν και δεν υπάρχει ούτε το ΔΝΤ. Άρα πολιτικά και ηθικά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις που να μην προχωρήσουν οι μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Δεν ξέρω πότε θα γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στις συντάξεις χηρείας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες χειρουργικές παρεμβάσεις σε αυτές, καθώς δεν επιβάλλονται απ’ έξω αλλά όπως είπε «είναι δική μας επιλογή», «καρφώνοντας» μάλιστα τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο ότι δεν έχει απαντήσει ακόμα σε σχετική ερώτηση κυβερνητικών βουλευτών.

Σε δεινή θέση βρέθηκε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ ο κ. Πετρόπουλος και από την αξιωματική αντιπολίτευση, με Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Βρούτση και Γιάννη Τραγάκη να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για την εφαρμογή ή μη της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.

Ο αρμόδιος υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο και περιορίστηκε να υποσχεθεί πως όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση συντάξεων η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα παρέμβουν.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Βουλή