Υπογράφηκε η συμφωνία για Βόρεια Μακεδονία στις Πρέσπες

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα για τις ανάγκες της τελετής οι δύο Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν  την συμφωνία  μεταξύ των δύο χώρων γιοα ονοματολογικά , ταυτότητα, γλώωσα και έθνος . Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στους Ψαράδες της Μ Πρέσπας μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όλοι τους κατευθύνθηκαν στο χώρο που θα γινόταν η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ο κόσμος τον υποδέχθηκε με χειροκροτήματα και ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι χθες είχε τα γενέθλια της η κ. Μογκερίνι και σήμερα ο κ. Νίμιτς.

Ο κόσμος ευχήθηκε χρόνια πολλά με το γνωστό τραγούδι των γενεθλίων.

Με σκάφος μέσω της Μ. Πρέσπας στους Ψαράδες, έφθασαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Στην μαρίνα των Ψαράδων τους υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος τους πρόσφερε μια ανθοδέσμη.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στον χώρο όπου υπογράφηκε η συμφωνία και οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχθηκαν όρθιοι και με θερμά χειροκροτήματα.

Η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.


Πηγή: skai.gr