Για το επείγον οι πρώτοι διαξιφισμοί στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Η διαδικασία του επείγοντος, με την οποία η κυβέρνηση επέλεξε να συζητηθεί και να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αποτέλεσε το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Αν και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης, στήριξε το επείγον επικαλούμενος την ανάγκη ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και τον κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση αναβολής της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, δεν έπεισε την αντιπολίτευση, η οποία διαφώνησε σύσσωμη με τις διαδικασίες express, ζητώντας παράλληλα να κατατεθεί στη Βουλή μεταφρασμένο στα ελληνικά το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, προκειμένου να καταστούν σαφή τα μέτρα λιτότητας που θα ισχύουν και μετά τον Αύγουστο του 2018.

«Επικαλείται η κυβέρνηση πιεστικά χρονικά διαστήματα όταν με δική της ευθύνη δεν έχουμε εκταμιεύσει ακόμη τη 2η υποδόση για την τρίτη αξιολόγηση. Διαφωνούμε με το επείγον. Την ανικανότητα και την αβελτηρία της κυβέρνησης την έχουν υποστεί επώδυνα οι πολίτες», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όχι στη διαδικασία του επείγοντος είπε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Γιάννη Κουτσούκο να θέτει επιπλέον θέμα αντισυνταγματικότητας για τη ρύθμιση με την οποία εκχωρείται δημόσια περιουσία ύψους 25 δις ευρώ, απαιτώντας γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

«Είναι η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρύψει τα αντιλαϊκά μέτρα μετά την υποτιθέμενη έξοδο από τα Μνημόνια», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, ενώ και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι στηλίτευσε την εκ νέου επιλογή της κυβέρνησης για διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» σε ένα πολυνομοσχέδιο «μαμούθ».

Αίσθηση προκάλεσε και η απάντηση του Γιώργου Χουλιαράκη στα αντιπολιτευτικά πυρά περί σκόπιμης μη κατάθεσης του επικαιροποιημένου Μνημονίου στη Βουλή, καθώς είπε: «Την ίδια τακτική που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθούμε κι εμείς».

Αναφερόμενος ο ίδιος στην αναβολή εκταμίευσης της 2ης υποδόδης 1 δις. ευρώ απόι την τρίτη αξιολόγηση, υποστήριξε ότι η εκταμίευση είναι πλέον θέμα λίγων ημερών κι απέδωσε την εξέλιξη αυτή απλώς στην εμμονή μίας και μόνο χώρας που ζητούσε αποδεικτικά στοιχεία για την εξέλιξη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους.

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πάντως όπως αναμενόταν το πολυνομοσχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει να συζητείται με την προαποφασισμένη διαδικασία του επείγοντος με στόχο να ψηφιστεί το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr
TAGS: Βουλή