ΝΔ: Επικίνδυνοι και υποκριτικοί χειρισμοί Κοτζιά για «μακεδονική» γλώσσα

Υποκρισία και «επικίνδυνους χειρισμούς» καταλογίζει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την αναγνώριση ή μη της αποκαλούμενης «μακεδονικής γλώσσας».

Απαντώντας την τοποθέτηση του κ. Κοτζιά ότι στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών του 1977 για τα τοπωνύμια η τότε κυβέρνηση Καραμανλή επέτρεψε αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας», η ΝΔ κατηγορεί τον ΥΠΕΞ πως αγνόησε εσκεμμένα την επισήμανση της έκθεσης πως οι αναγραφόμενοι γεωγραφικοί προσδιορισμοί δεν αντανακλούν θέσεις της γραμματείας του ΟΗΕ για νομικό καθεστώς περιοχών.

Σε κείμενό της, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αυτό επιβεβαιώνει πλήρως την άποψη του καθηγητή Μπαμπινιώτη ότι η διάσκεψη του 1977 είχε αμιγώς τεχνικό χαρακτήρα για την λατινοποίηση κυριλλικών γεωγραφικών ονομάτων. Συνεπώς, αναφέρει, δεν ήταν στις προθέσεις της διάσκεψης να δημιουργήσει τετελεσμένα.

«Ισχυριζόμενος ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ότι αποδεχθήκαμε τον εν λόγω όρο, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας Υπονομεύει έτσι τη θέση της Ελλάδας σε μία μικροπολιτική προσπάθεια να πληγεί η αντιπολίτευση», επισημαίνει η ΝΔ.

Η ΝΔ υπογραμμίζει επίσης ότι σε δύο μεταγενέστερες διασκέψεις του ΟΗΕ, το 2007 και το 2012, οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά ήγειραν ενστάσεις για τους κωδικούς χώρας και γλώσσας αλλά και την σήμανση της γλώσσας σχετικά με την ΠΓΔΜ.

Αντίθετα, καταγγέλλει η ΝΔ, στην διάσκεψη του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν καταγράφεται καμία ανάλογη επιφύλαξη από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Η αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα εμφανίζεται στα τεχνικά κείμενα που συνοδεύουν την έκθεση του 1977, και συγκεκριμένα στον κατάλογο επίσημων γλωσσών που κατέθεσε η Αυστρία. Στην εν λόγω λίστα η «μακεδονική» εμφανίζεται μαζί με τα σερβο-κροατικά και τα σλοβενικά στις γλώσσες που αντιστοιχούν στην τότε Γιουγκοσλαβία.
Πηγή: skai.gr