Κλείσιμο

Κρίσιμη επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το Σκοπιανό

Κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αναμένεται να έχουν μέσα στις επόμενες ώρες οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εάν υπάρξει σύγκλιση, με βάση τα κείμενα που έχουν συντάξει τα υπουργεία Εξωτερικών σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, θα προγραμματισθεί συνάντηση των δύο ηγετών στις Πρέσπες τις επόμενες ημέρες.

«Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή, όταν υπάρξει θα ενημερώσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό», δήλωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Ζάεφ πως η μακεδονική γλώσσα έχει «επιβεβαιωθεί», ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι το θέμα της γλώσσας δεν υφίσταται καν διότι έχει υπάρξει αναγνώρισή της από το 1977, επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας ήταν ωστόσο ένα από τα σημεία διαπραγμάτευσης για το υπουργείο Εξωτερικών τους προηγούμενους μήνες.

Επίθεση σε ΝΔ και συλλαλητήρια

Μιλώντας στο κανάλι Epsilon TV, ο κ. Τζανακόπουλος επετέθη εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τοποθετείται με καθαρότητα επί το Σκοπιανού και σύρεται πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη.

Επιτέθηκε επίσης στις παμμακεδονικές οργανώσεις που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια κάνοντας λόγο για «μορφώματα που λειτουργούν με ακραίο τρόπο» και «δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ούτε το έθνος».

Συλλαλητήρια προγραμματίζονται για τις 6 Ιουνίου σε 13 πόλεις της Ελλάδος, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης και κυβερνητικής συνοχής αν δεν ψηφίσουν τυχόν συμφωνία για το Σκοπιανό ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Συνέστησε όμως στον Δημήτρη Καμμένο να είναι πιο προσεκτικός όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις, σεβόμενος τα δυο κόμματα που συγκυβερνούν.

Τέλος χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι πλέον η σκοπιανή Εκκλησία μπορεί να ονομαστεί εκκλησία της Αχρίδας.

Στήριξη ΗΠΑ, αντιρρήσεις από Ιβάνοφ

Τη στήριξη στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία των Σκοπιων εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες των Σκοπίων και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την αντίθεσή του στη χρήση της νέας ονομασίας της FYROM erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολα Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ιβάνοφ είπε ότι η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία των δύο πρωθυπουργών καθώς δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ