Κοτζιάς για Σκοπιανό: Τελειώσαμε σε επίπεδο ΥΠΕΞ, τώρα οι πρωθυπουργοί

Στην τελική ευθεία και σε επίπεδο πρωθυπουργών εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, όπως προκύπτει από δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ποιες είναι οι επιλογές που προκρίνονται για το όνομα.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών», είπε ο κ. Κοτζιάς στις Βρυξέλλες, όπου χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε επαφές με τον σκοπιανό ομόλογό του.

Οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, «θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως σήμερα και ενδεχομένως αύριο η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να διευθετηθούν «τεχνικά και νομικά ζητήματα» που εκκρεμούν. Στη συνέχεια τα κείμενα που έχουν συνταχθεί μετά από μήνες συνομιλιών θα κατατεθούν στους πρωθυπουργούς.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες δεν είχε ανακοινωθεί, ενώ σήμερα το πρωί ο κ. Ντιμιτρόφ είχε πρόγευμα εργασίας με τους 28 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένου του κ. Κοτζιά, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του μπλοκ.

Εξερχόμενος νωρίτερα από το Συμβούλιο ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ελπίδα πως θα έχει βρεθεί λύση για το Σκοπιανό έως την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου. Προσέθεσε πως οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο «τελικό στάδιο» και εκτίμησε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Ερωτηματικό για τα ονόματα

Έως τώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις επικρατέστερες ονομασίες, όμως την προηγούμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Νέα Υόρκη κυριάρχησαν οι προτάσεις για «Άνω Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία».

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την Αθήνα είναι η ονομασία να έχει χρήση erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, και αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος, η οποία ωστόσο απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή, που δεν έχει για την ώρα η κυβέρνηση Ζάεφ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είχε τουλάχιστον εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί πίστωση χρόνου στην ΠΓΔΜ ώστε να προωθήσει την συνταγματική αναθεώρηση, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις από την σκοπιανή πλευρά.

Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκεται περαιτέρω από την βούληση της ΠΓΔΜ να θέσει την όποια συμφωνία σε δημοψήφισμα, διαδικασία που αναμένεται να απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Εάν η κυβέρνηση Ζάεφ δεν μεταθέσει ή ακυρώσει την πρόταση για λαϊκή ψήφο η διαδικασία είναι πρακτικά βέβαιο πως θα πάει πέρα από την σύνοδο κορυφής του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Στο ελληνικό στρατόπεδο, ο κ. Κοτζιάς έχει πει επανειλημμένα πως τυχόν συμφωνία δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα αλλά μόνον στην Βουλή.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κυβερνητικός εταίρος, έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα υπερψηφίσουν οποιοδήποτε όνομα φέρει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί είτε την αποχή είτε τις ψήφους κάποιων κομμάτων για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Τέλος στα σενάρια για «αίσιο πέρας» στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, μετά και τις δηλώσεις Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, έσπευσε πάντως να βάλει κυβερνητικός αξιωματούχος, συνιστώντας «υπομονή και ψυχραιμία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ