Στο περιθώριο συνόδου της ΕΕ συνεχίζονται οι επαφές για το Σκοπιανό

Αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μετά τις ατελέσφορες διήμερες συνομιλίες που είχαν στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών, ανάμεσά τους και ο κ. Κοτζιάς, θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τον κ. Ντιμιτρόφ στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Τα χρονικά περιθώρια για λύση στο ονοματολογικό έχουν πλέον στενέψει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου και της αντίστοιχης συνόδου του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου, ειδικά με δεδομένο ότι στη συνέχεια οι δύο χώρες θα αρχίσουν να οδεύουν προς εκλογικό κύκλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ξανά στο τραπέζι το όνομα «Άνω Μακεδονία» το οποίο όμως απορρίφθηκε από τον κ. Ντιμιτρόφ. Στη συνέχεια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε εκ νέου το «Βόρεια Μακεδονία» ως συμβιβαστική λύση.

Η Αθήνα φαίνεται να έχει απορρίψει την πρόταση της ΠΓΔΜ για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», ενώ παραμένει αμετακίνητη στα αιτήματά της για λύση erga omnes που θα συνοδεύεται από αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος.

Στην κύρια ατζέντα της συνεδρίασης των 28 θα βρεθούν οι εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν, όπου η ΕΕ επιχειρεί να διασώσει συμφωνία του 2015 για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης αντισταθμίζοντας τις συνέπειες της εξόδου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα διεξαχθεί επίσης συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, στον απόηχο των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής οι οποίους, μολονότι η αποχή ξεπέρασε το 50%, έδωσαν στον «τσαβίστα» πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έξι ακόμα χρόνια στην εξουσία.

Το Συμβούλιο δεν αποκλείεται να αποφασίσει διεύρυνση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και άλλα ζητήματα.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ