Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη βουλή με αιχμή την οικονομία

Η διακήρυξη της κυβέρνησης για επαναφορά στην κανονικότητα στην αγορά εργασίας είναι σύντομο ανέκδοτο από τη στιγμή που δεν καταργεί τους αντιμνημονιακούς νόμους τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη στρατηγική ανάπτυξη για το μέλλον είναι αποκαλυπτικό για το τι πρέπει να περιμένει ο λαός την επόμενη μέρα, σημείωσε στην ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική, είπε ότι η κυβέρνηση υπόσχεται μείωση της φορολογίας των εταιρειών για να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξηθεί η κερδοφορία τους, προσθέτοντας ότι η κυβερνηση δεν λέει τίποτα διαφορετικό από το πρόγραμμα της ΝΔ. Απευθυνόμενος, δε, προς τα έδρανα των κυβερνητικών βουλευτών, σημείωσε: «Θα επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα για να θωρακίσετε την ανταγωνιστικότητα διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων. Γι αυτό και πουθενά δε δεσμεύεστε για τη μείωση της έμμεσης φορολογίας και δε μιλάτε για τη λαϊκή φορολογική επιβάρυνση και τον ΕΝΦΙΑ».

«Η δε διακήρυξη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από τη στιγμή που παραμένει η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και τα διάφορα απόρρητα, προετοιμάζει στην ουσία μια νέα φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε την κυβερνητική διακήρυξη περί δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, ευχολόγιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, αφού «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καταργήσει κανέναν μνημονιακό νόμο από αυτούς που οδήγησαν στην ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και στην κατεδάφιση των συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

O κ Τσίπρας έχασε σήμερα μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τόνισε ότι «το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέτυχε και αποτυγχάνει καθημερινά. Ο τόπος θέλει προτεραιότητες, νέα μυαλά, ταχύτητα, μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, μέτωπο στον συντηρητισμό και στον λαϊκισμό, απελευθέρωση από το κομματικό κράτος δυνάστη».

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι «αν κλείσουμε ένα εργοστάσιο και το κρατήσουμε κλειστό για κάποιους μήνες, τότε όντως η ζημιά μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Όμως αν κλείσουμε κάποιο εργοστάσιο για δέκα χρόνια, τότε όλα θα σκουριάσουν. Και αυτό φοβάμαι ότι έχει συμβεί σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας. Οι άτολμες προσπάθειές σας, οι πειραματισμοί σας δεν είναι ικανοί να ξυπνήσουν την ελληνική οικονομία», είπε. 

Με νεκροταφείο παρομοίασε την Ελληνική οικονομία ο Βασίλης Λεβέντης και διερωτήθηκε σε ποιο νεκροταφείο μπορεί να επανέλθει η Εργασιακή κανονικότητα την οποία υποσχέθηκε σήμερα ο κ Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα του, την ίδια στιγμή που του πήρε τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του» ενώ για την ΝΔ υποστήριξε ότι τώρα θέλει συνέταιρο το Κίνημα Αλλαγής για να γίνει κυβέρνηση. «Πρώτα τους κατηγορήσατε και μετά συμπράξατε» πρόσθεσε.

Για την οικονομία, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει πως θα βγούμε από το μνημόνιο και αποκρύπτει ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί. Αναφερόμενος στο κόψιμο των συντάξεων τόνισε: «Έρχεται ο ίδιος ο υπουργός σας και δηλώνει ότι θα τηρήσουμε επ' ακριβώς τα όσα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή. Τόσο καιρό γιατί αφήνατε τους βουλευτές να λένε όσα λέγανε;».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
TAGS: ΣΥΡΙΖΑ