Κλείσιμο

Σκοπιανό: Οι εκκρεμότητες που ακολουθούν μετά το όνομα

Ο κοινός τόπος που ενδέχεται να έχει βρεθεί για νέα ονομασία erga omnes της ΠΓΔΜ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για λύση του Σκοπιανού, όμως σε κάθε περίπτωση απομένουν κι άλλες εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν ώστε να υπάρξει οριστική και συνολική συμφωνία.

Κύριο αίτημα της Αθήνας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας – που απαιτεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων – ώστε να κατοχυρωθεί η αλλαγή του ονόματος και να αφαιρεθούν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.

Το πιο προβληματικό σημείο στο Σύνταγμα είναι το Άρθρο 49, το οποίο προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ «ενδιαφέρεται» για «το καθεστώς και τα δικαιώματα» όσων ανήκουν στον «Μακεδονικό λαό» και διαμένουν σε γειτονικές χώρες, καθώς και για τους «εκπατρισμένους Μακεδόνες», και βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους».

Στο παρελθόν η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε υποστηρίξει πολιτισμικές οργανώσεις «μακεδονικής» διασποράς στην βόρεια Ελλάδα, με υπόγειες αναφορές μέχρι και σε «Μακεδόνες του Αιγαίου».

Δύο ακόμα θέματα-αγκάθια είναι οι ονομασίες που θα δοθούν στην γλώσσα και την ταυτότητα του λαού της ΠΓΔΜ.

Στις αρχές του έτους η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ είχε διαμηνύσει πως η σημερινή ταυτότητα του πληθυσμού της FYROM θα πρέπει να γίνει σεβαστή για λόγους αξιοπρέπειας, αν και είχε υποχωρήσει από διεκδικήσεις όσον αφορά αξιοποίηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σημειώνεται πως η «μακεδονική» γλώσσα κατοχυρώνεται ως επίσημη γλώσσα της γειτονικής χώρας με το Άρθρο 7 του Συντάγματος, αν και διευκρινίζεται πως χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο.

Ιδιαίτερα δύσκολο τεχνικά θέμα αποτελεί η εμπορική αξιοποίηση του νέου ονόματος της ΠΓΔΜ, και ειδικά τα παράγωγα που θα υιοθετηθούν για τον χαρακτηρισμό των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει ή εξάγει η γειτονική χώρα.

Η Ελλάδα θέλει να αποφευχθούν τυχόν παράγωγα που θα αμφισβητούν την ελληνικότητα τοπωνυμίων ή και την ελληνικότητα αγαθών.

Τα δύο τελευταία, κυρίως τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν είναι οι συντμήσεις και τα ακρωνύμια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ