Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις ζυμώσεις στο Σκοπιανό

Επιφυλακτικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης όσον αφορά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, την ώρα που η φημολογία για συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων εντείνεται.

Την εκτίμηση πως από τη χθεσινή (Πέμπτη) συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ δεν προέκυψε κάτι ιδιαίτερα καινούριο σε σχέση με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, επισημαίνοντας πως η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως πρέπει να υπάρξει μία λύση, η οποία θα είναι ενιαία, συνολική και τελική.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως «πριν φτάσουμε στο όνομα, υπάρχουν μία σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων, όπως είναι τα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας, όπως είναι τα ζητήματα του Συντάγματος και της αναγκαίας αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων». Χαρακτήρισε μάλιστα απαραίτητη την προϋπόθεση να υπάρχει η ίδια ονομασία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο κ. Λαζαρίδης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως, όταν ακούει τον πρωθυπουργό να λέει ότι ξενύχτησε, έχει μία έντονη ανησυχία. «Ο πρωθυπουργός την πρώτη φορά που ξενύχτησε μας έφερε ένα τρίτο μνημόνιο με κόστος 100 δισ. στη χώρα, 15 δισ. νέους φόρους και περικοπές συντάξεων. Τη δεύτερη φορά που διαπραγματεύτηκε μας έφερε ένα Υπερταμείο για 99 χρόνια. Και τώρα, δεν μπορώ να ξέρω τι σημαίνει το ξενύχτι με τον κ. Ζάεφ και τι θα μας φέρει» είπε χαρακτηριστικά.

«Καμία σαλαμοποίηση»

«Στο Σκοπιανό η κυβέρνηση πρέπει να φέρει μια ολοκληρωμένη συμφωνία, και όχι απλό οδικό χάρτη βημάτων. Δεν θα στηρίξουμε καμία σαλαμοποίηση. Ζητάμε τη διασφάλιση των εθνικών δικαίων» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για την Ενέργεια Γιάννης Μανιάτης.

«Σταθερή θέση μου και του Κινήματος Αλλαγής είναι να υπάρξει λύση προς όφελος της χώρας. Η λύση αυτή θα πρέπει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Σύνθετη ονομασία erga omnes (για χρήση έναντι όλων), με τις απαραίτητες νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού». υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ 24/7.

Όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, έως τα τέλη Ιουνίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για λύση. «Εάν υπάρξουν θετικές εξελίξεις και γίνει αποδεκτό το erga omnes και κατοχυρωθεί και συνταγματικά, τότε ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας των αποφάσεων», επεσήμανε τονίζοντας: «Θα πρέπει να προχωρήσουμε προς τη λύση και όχι προς ένα νέο αδιέξοδο. Με διεθνή δεσμευτική συνθήκη, η οποία είναι υπεράνω των Συνταγμάτων των χωρών, μπορεί να υπάρξει η νομικά δεσμευτική εγγύηση, με την σφραγίδα ΕΕ, ΝΑΤΟ. Να λειτουργήσουν οι διεθνείς αποφάσεις. Αυτό επιζητούμε τόσα χρόνια».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «τα Σκόπια έχουν ακόμη πρόβλημα να δεχθούν το erga omnes, τη χρήση του ονόματος έναντι όλων. Όμως, χωρίς erga omnes, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Πρέπει να αποδεχθούν ότι και στο εσωτερικό της χώρας τους θα ισχύσει η σύνθετη ονομασία που θα συμφωνηθεί».

Κράτησε απόστάσεις απ’ όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις για μια τέτοια λύση, σημειώνοντας: «Δεν ασκείται εξωτερική πολιτική με το θυμικό, γι αυτό δεν αλλάξαμε στο Κίνημα Αλλαγής τη σταθερή μας θέση μετά τα συλλαλητήρια».

Άφησε, εξάλλου, αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «έχει ένα πρόβλημα στο εσωτερικό της, τον κυβερνητικό εταίρο που δεν συμφωνεί» και προσθέτοντας: «Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, όπως και στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι και στα εθνικά, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Δεν περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Καμμένος για να καθορίσουμε τη δική μας στάση».

«Να κόψουμε το λαιμό μας…»

«Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου» ανέφερε από την πλευρά του στον ραδιοφωνικό ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας ότι «αν είναι η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό να τελειώσει με χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία καλύτερα να κόψουμε τον λαιμό μας». Ο κ. Λεβέντης ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει ενημέρωση πως «τελικά θα υπερψηφίσει και η ΝΔ» και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα φέρει αντίρρηση στην αμερικανική πρεσβεία;».

Σε ερώτηση «πώς προκύπτει η εμπλοκή της πρεσβείας», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απάντησε: «Εγώ μίλησα τέσσερις-πέντε φορές με τον Αμερικανό πρέσβη και κατάλαβα ότι η υπόθεση έχει τελειώσει. Στους Αμερικανούς κανένα μεγάλο κόμμα δεν πάει κόντρα. Εμείς θα πάμε κόντρα γιατί είμαστε κόμμα πατριωτικό».

Πηγή: skai.gr