Αποδοκιμασία Βούτση για την Γάζα , αιχμές βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κατά Κοτζιά

Την πλήρη αποδοκιμασία της Βουλής για το χθεσινό αιματοκύλισμα διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ψήφισμα με το οποίο καλεί τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος μάλιστα, Φωτεινή Βάκη, ζήτησε να συνταχθεί σχετικό ψήφισμα και από τη Βουλή.

«Χθες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ακόμα σφαγής των Παλαιστινίων από ισραηλινά στρατεύματα, με τη χρήση άμετρης, οριακής βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές και δεν μπορώ παρά, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, να εκφράσω την πλήρη αποδοκιμασία όλων μας σε αυτές τις μεθόδους», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την έκθεση γελοιογραφίας “WAR S.A. – ΠΟΛΕΜΟΣ Α.Ε.”, στο Μετρό Συντάγματος.

Αναφερόμενος στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια, ο Πρόεδρος της Βουλής, έκανε λόγο για «ακραίο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις». «Όσοι δεν θέλουν την ειρήνη και την υπονομεύουν, προετοιμάζονται και κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις μικρής, μεσαίας, ευρύτερης κλίμακας και αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας».

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη «να γίνονται σεβαστές από όλους, επί της ουσίας, οι αποφάσεις του ΟΗΕ, να στηρίζουμε έμπρακτα την ειρήνη, την αρμονική συνύπαρξη, τη συνδιαλλαγή και τη συνεννόηση των κρατών», σημειώνοντας με νόημα ότι αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση που «σε όλα αυτά έχει αναπτύξει, σε γενικές γραμμές, μια σωστή πολιτική για τα θέματα της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή, πλην όμως, στην πράξη, είτε μπλοκάρονται οι αποφάσεις της, όπως συνέβη χθες με την απόφαση για την παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, είτε υπάρχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή».

Με ανακοίνωση - ψήφισμα, μέσω του οποίου, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη σφαγή στη Γάζα, αντέδρασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τα αιματηρά επεισόδια έχουν γραφτεί ήδη με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

«Ασφαλώς χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ και επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ», καταλήγει το ψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως το μακελειό στη Γάζα φαίνεται να πυροδοτεί και ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς τόσο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη όσο και η βουλευτής Αννέτα Καββαδία, στηλίτευσαν μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τακτική των «ίσων αποστάσεων» και της «αυτοσυγκράτησης», αναφορές που ερμηνεύθηκαν ως «καρφιά» κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

«Ήταν δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού στρατού. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παραινέσεις και ίσες αποστάσεις. Το 2015 εδώ μέσα διατρανώσαμε τη συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό και την πάγια θέση της χώρας για Παλαιστινιακό κράτος. Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Χρειάζεται καθαρή καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών. Οφείλει η καταδίκη να είναι κατηγορηματική και απερίφραστη», τόνισε η κα. Καββαδία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φωτεινή Βάκη, που σημείωσε: «Αυτοσυγκράτηση θα πρέπει να απευθύνεται στο ισραηλιτικό κράτος. Δεν χωρά τακτική ίσων αποστάσεων».

Θεοχαρόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αι με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα

«Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «να εγκαταλείψει τη διγλωσσία» κάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφερόμενος στα αιματηρά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Με άλλο τρόπο μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα και με άλλο τρόπο μιλάει η κυβέρνηση. Διάβασα την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δεν καταδικάζει αλλά καταγράφει τα περιστατικά. Αυτό το ρήμα χρησιμοποιεί ακριβώς, το "καταγράφουμε", και τέτοιες λογικές δεν χωρούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι είναι κυβέρνηση και να μην προσπαθεί να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα στη συγκεκριμένη περίπτωση», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και προσέθεσε:

«Πριν από λίγο καιρό, ο κ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε πει πως ό,τι κάνει το κάνει για το καλό. Ο καλός τελικά κ. Τραμπ λειτούργησε ο πυροκροτητής πάνω σε φορτίο με εκρηκτικά με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά