Αυγενάκης για αύξηση ΕΦΚ στην τσικουδιά: Καταστροφή των παραγωγών

Στην εξόντωση των παραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς, προειδοποιεί ο Λευτέρης Αυγενάκης ότι θα οδηγήσει η αύξηση του ΕΦΚ, που σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ενδέχεται να εκτοξευτεί από 0,55 ευρώ σε 6 ευρώ το λίτρο, ενώ όπως επισημαίνει την ίδια στιγμή παραμένουν στο απυρόβλητο όσοι φοροδιαφεύγουν.

«Η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλύψει την ανικανότητά της και τις αδυναμίες της αναφορικά με τον περιορισμό της παραοικονομίας, αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση στους νομοταγείς πολίτες, οι οποίοι παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα την τσικουδιά», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ερώτησή του προς τον Ευάγγελο Αποστόλου ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ.

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια για 12πλασιασμό του ΕΦΚ στην τσικουδιά, ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι επαλήθευσή τους θα θέσει τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης και τα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά της χώρας μας εκτός ανταγωνισμού, θα διακόψουν βίαια την εξαγωγική δραστηριότητα και εν τέλει θα εξοντώσει τους παραγωγούς, που «θα καταστούν έρμαια των εμπόρων που θα ζητούν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των σταφυλιών, προκειμένου να καλυφθεί η ψαλίδα από την υψηλή φορολογία».

Ο Γραμματέας της ΝΔ κατηγορεί παράλληλα τον Ευάγγελο Αποστόλου για «εμπαιγμό» των παραγωγών με την επίκληση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ προκειμένου να δικαιολογήσει την αύξηση, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα «η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι, από τον Αύγουστο του 2017, οι διήμεροι παραγωγοί τσίπουρου και τσικουδιάς θα πρέπει να τηρούν την έκδοση τιμολογίων, ανεξαρτήτως αν έχουν εισόδημα κάτω των 5.000€».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης καλεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να παράσχει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τους λόγους της δραστικής αύξησης του ΕΦΚ στην τσικουδιά και αν έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων στην παραγωγή, ενώ ζητά απαντήσεις ως προς τον σχεδιασμό του υπουργείου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων και των παραδοσιακών αλκοολούχων ποτών, όπως η τσικουδιά.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: ΝΔ