Βίτσας: Το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής θα περάσει δύσκολες μέρες

«Έχω πλήρη επίγνωση ότι το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι, θα περάσει δύσκολες στιγμές, όπως άλλωστε και τα συναρμόδια υπουργεία, στο επόμενο διάστημα», ανέφερε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης βίτσας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες ασύλου.

Ο κ. Βίτσας παραδέχθηκε ότι το 2018 παρουσιάζεται αύξηση των προσφυγικών -μεταναστευτικών ροών, με μεγαλύτερη τον Απρίλιο, καθώς, όπως είπε , στα νησιά και στον Έβρο είχαμε 6.632 νέες αφίξεις, με τις περισσότερες να καταγράφονται στα χερσαία σύνορα.

Στα όσα περί μαζικών απελάσεων καταλόγισε στην κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι αντιθέτως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι η Αθήνα δεν κάνει επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία.

«Κι αυτό είναι πραγματικότητα υπό μια έννοια, γιατί εφαρμόζουμε τις διεθνής συνθήκες και τον νόμο», ανέφερε ο υπουργός.

Για την κατάσταση που επικρατεί στον άτυπο καταυλισμό της Πάτρας ο υπουργός είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση για γεωγραφικό αποκλεισμό, αν και ο ίδιος υποστήριξε πως δεν είναι θετικός στο να υπάρχει περιορισμός στα σημεία εισόδου του λιμανιού, για ανθρώπους που έχουν χαρτί αιτούντων άσυλο και δεν μπορείς να τους πεις να πάνε εδώ ή εκεί.

Πάντως, γνωστοποίησε ότι αύριο Τετάρτη μεικτό κλιμάκιο των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη θα επισκεφθούν την πρωτεύουσα της Αχαΐας, όπου θα έχουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πάτρα και ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης. Ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επεσήμανε την ανάγκη άμεσης διαχείρισης του προβλήματος λέγοντας ότι στον συγκεκριμένο άτυπο καταυλισμό εκτό από σύγκρουση συμμοριών για τον έλεγχο της διέλευσης αντικανονικών μεταναστών και προσφύγων, γίνεται και διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.

Το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί την επόμενη Τρίτη προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Πηγή: skai.gr