Μετρημένη αισιοδοξία από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό

Παραλλαγές λύσεων για τα ζητήματα-αγκάθια που εμποδίζουν την επίλυση του Σκοπιανού συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας μετρημένη αισιοδοξία πως υπάρχει προοπτική για επίτευξη συμφωνίας.

Οι δύο υπουργοί απέφυγαν να διευκρινίσουν τι εναλλακτικά σενάρια βρέθηκαν στο τραπέζι ούτε πώς θα διαμορφωθεί αντίστοιχα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τυχόν συμφωνίας.

Ο κ. Κοτζιάς πάντως δεν διέψευσε ότι ανάμεσα στις εκκρεμότητες που συζητήθηκαν ήταν τα αιτήματα της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και για ονομασία erga omnes, ενώ ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι στην ατζέντα βρέθηκαν ακριβώς τα «ένα-δύο θέματα που απομένουν».

«Έχουμε κάνει τόση πολλή δουλειά τους τελευταίους 10 μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», είπε ο κ. Κοτζιάς κατά τη συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας πως εάν υπάρξει συμφωνία επί των εναλλακτικών λύσεων μπορεί να δρομολογηθεί αναβάθμιση των διαβουλεύσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν βρέθηκε κοινός τόπος για το erga omnes, απάντησε χαριτολογώντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα διοργάνωνε σήμερα «πάρτι», συμπληρώνοντας όμως με νόημα ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει εορτασμός στο μέλλον. «Σκοπεύουμε να κάνουμε πάρτι, να ξέρετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ από την πλευρά του είπε πως εάν υπάρξει «δημιουργικότητα» μπορεί να βρεθεί ένα «μείγμα» λύσεων που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Στάθηκε δε στην αυξημένη «εμπιστοσύνη» και «κατανόηση» που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο Σάββατο, όταν ο κ. Κοτζιάς θα υποδεχτεί στην Αθήνα τόσο τον κ. Ντιμιτρόφ όσο και τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Θα έχει προηγηθεί, Πέμπτη και Παρασκευή, η πολυμερής διάσκεψη στο Σούνιο για το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, με συμμετοχή αμφότερων των ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως με την πάροδο του χρόνου η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φαίνεται να πιστεύει όλο και περισσότερο στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Προσέθεσε όμως ότι όπως η Αθήνα βρήκε το κουράγιο να κάνει συμβιβασμούς έτσι και τα Σκόπια θα πρέπει να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να κάνουν βήματα προς τα εμπρός.

Σημείωσε μάλιστα πως τυχόν συμφωνία θα απέφερε πλήθος θετικών επιδράσεων για την ΠΓΔΜ και θα άλλαζε το παιχνίδι («game-changer») για την πορεία της γειτονικής χώρας.

Ένα ακόμα θέμα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά είναι η εξάλειψη του αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία της FYROM, αν και, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η εν λόγω εκκρεμότητα δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η σκοπιανή πλευρά έχει το αυτονόητο δικαίωμα να εξετάσει αντιστοίχως τα ελληνικά εγχειρίδια, ξεκαθαρίζοντας παρά ταύτα ότι αυτό δεν συνιστά παραδοχή ελληνικού αλυτρωτισμού αλλά δίκαιη τήρηση ισορροπιών.

«Είναι αποδοχή του δικαιώματός τους, γιατί και εκείνος πρέπει να κρατάει την ισορροπία στη χώρα του. Δηλαδή τι θα πει; Ήρθαν οι Έλληνες να δουν όλα τα βιβλία μας, αλλά εμείς δεν κοιτάμε τα δικά τους; Πως θα το πει στη χώρα του αυτό; Αναγνωρίζουμε τα ίδια δικαιώματα και τα αναγνωρίζουμε χωρίς κανένα φόβο, γιατί δεν έχουμε εμείς τέτοια πράγματα», είπε.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης