Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος ‘’γκρίζων ζωνών’’» υπογράμμισε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνοντας μήνυμα στην Άγκυρα, επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Υπό τα δεδομένα αυτά, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως έχουν και τη θέληση αλλά και τη δύναμη να υπερασπισθούν, αμέσως και αποτελεσματικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους».

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος περιγράφει τους ελληνικούς όρους στο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρει μια συμφωνία «για λόγους σεβασμού της ιστορίας, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εμπεριέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού».

Όπως επισήμανε, ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του Συντάγματός της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και τον σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο κράτος δικαίου εν γένει. Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλισθεί λύση δίκαιη και βιώσιμη, πλήρως σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων, που αντιτίθενται άλλωστε πλήρως στην κατά το ευρωπαϊκό κεκτημένο έννοια της κυριαρχίας.

Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος θυμίζει και μια «αυταπόδεικτη αλήθεια», όπως λέει: «Όσες φορές εμείς, οι Έλληνες, πορευθήκαμε ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Ενώ ο διχασμός μας οδήγησε σε καταστροφές, που στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού».

«Σήμερα χωρίς τη συμφωνία έχουμε το ‘’Μακεδονία’’ σκέτο από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1991 (…) Tο ‘’Γκόρνα’’ είναι βελτίωση σε σχέση με την πραγματικότητα ειδικά με κατάργηση των αλυτρωτικών αναφορών… Να ξέρουμε που βρισκόμαστε» τόνισε στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Τσιρώνης.

Πηγή: skai.gr