Προανακριτική Novartis:«Άντε Γεια» μέχρι νεωτέρας από όλη την αντιπολίτευση

Στον αέρα τινάχτηκε τελικά η σημερινή (Τρίτη) συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Novartis, καθώς η ανυποχώρητη στάση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η άρνηση αποδοχής της πρότασης κλήσης πρώτα των μαρτύρων – προστατευόμενων και μη – αντιπροτείνοντας την κλήση των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία μόνο για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής, οδήγησε στην προαναγγελθείσα αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Οι εκπρόσωποι ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού, Ένωσης Κεντρώων και Χρυσής Αυγής, αποχώρησαν ταυτοχρόνως περίπου 1,5 ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, δηλώνοντας ότι αναστέλλουν την παρουσία τους στην Επιτροπή μέχρι η πλειοψηφία να αποφασίσει να καλέσει μάρτυρες και τότε θα επανεξετάσουν την επιστροφή τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει αποχωρήσει το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας «εκφυλισμό» της διαδικασίας και προσπάθεια «συσκότισης» από την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Φιάσκο» - «φαρσοκωμωδία» - «ευθανασία», ήταν μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που απέδωσαν στη διαδικασία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας ότι δεν προτίθενται να νομιμοποιήσουν επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι αυτό ολοκληρώνει το σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Με τον ίδιο τρόπο που στηρίχθηκαν σε ανώνυμους μάρτυρες γεμάτους από αντιφατικές καταγγελίες που παραβίασαν κάθε δικονομική διάταξη, με τον ίδιο τρόπο που απήγγειλαν κατηγορίες κι έστησαν κάλπες για να συγκροτήσουν αυτή την Επιτροπή, με τον ίδιο τρόπο που αναγνώρισαν οι ίδιοι την αρμοδιότητα αυτής της επιτροπής, ευρισκόμενοι στα αδιέξοδά τους επιμένουν στη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων κι αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης», σχολίασε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που βρήκαν τοίχο στην αντιπολίτευση, κατήγγειλε και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας ότι: «Η απόπειρα για μεθόδευση της κυβέρνησης στην Προανακριτική αποδείχτηκε μάταιη. Αποκαλύφθηκε τελικά το φιάσκο και η σκευωρία. Καταγγέλλουμε τόσο το φιάσκο όσο και τη μεθόδευση γιατί τελικά αυτή τη στιγμή οι σκευωροί είναι εκτεθειμένοι στο χλευασμό του ελληνικού λαού».

Εξίσου δηκτική και αιχμηρή ήταν και η στάση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σήμερα έκανε την ευθανασία της Προανακριτικής Επιτροπής μέσω Θηβών», όπου Θήβα μετέφρασε τη συζήτηση περί αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής. «Εμείς αποχωρούμε γιατί δεν πρόκειται να γίνουμε το φόντο και η ταπετσαρία αυτού του φτηνού πολιτικού κόλπου. Απ’ το όλα στο φως πήγαμε στο όλα στο σκότος», κατέληξε ο ίδιος.

Τη δική της εκδοχή διατύπωσε η πλειοψηφία δια του εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Δικαιοσύνη ερευνά η Βουλή παραγράφει», υπονοώντας ότι συνήθως οι Προανακριτικές Επιτροπές δεν οδηγούν σε απτά αποτελέσματα.

Ο ίδιος πάντως διατείνεται ότι η πλειοψηφία ακολουθεί πιστά το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου σε αντίθεση με όσα την κατηγορούν να αποφύγει ένα ακόμα «φιάσκο» αντίστοιχο με εκείνα άλλων Επιτροπών και την κατάληξη σε παραγραφή ως συνήθως των ενδεχόμενων αδικημάτων άρα στην «αθώωση» οριστικά των αναφερόμενων προσώπων.

Και ο Πρόεδρος της Επιτροπής πάντως εκ μέρους των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Δρίτσας, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του προεδρείου, σημειώνοντας ότι: «Θέλω να βεβαιώσω τους πάντες μετά λόγου γνώσεως κι απόλυτη ευθύνη όσων λέω ότι σχολαστικά η Επιτροπή εξετάζει όλες τις λεπτές παραμέτρους του Συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου και στη βάση αυτών πορεύεται για να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, όπου αιωρούνται στο πανελλήνιο σκανδαλολογία και τελικά όλα οδηγούνται σε νομικό αδιέξοδο».


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr
TAGS: Novartis