Στροφή της ευρωπαϊκής αριστεράς προς τα αριστερά ζήτησε ο Τσίπρας

Στροφή της ευρωπαϊκής αριστεράς προς μία πιο ριζοσπαστική πολιτική, με απομάκρυνση από τις αντιλήψεις του νεοφιλελευθερισμού, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019 και εν μέσω των συζητήσεων για αναμόρφωση της ΕΕ.

Κλείνοντας τις διήμερες εργασίες του Προοδευτικού Φόρουμ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η νέα αριστερά θα πρέπει να γίνει πιο μαχητική από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή και αντιεθνικιστική από το μέσο όρο της παραδοσιακής αριστεράς.

Σύμμαχος της αριστεράς σε αυτή την προσπάθεια, είπε, είναι οι δυνάμεις της οικολογίας. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η ριζοσπαστικοποίηση της αριστεράς μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς υποστηρικτές της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η σοσιαλδημοκρατία φέρει μεν ξεκάθαρα ευθύνες για την «πρόσδεσή» της στο άλμα της δεξιάς, ωστόσο σημείωσε ότι πρόκειται για χώρο που ιστορικά εξέφρασε μεγάλο μέρος του κόσμου της εργασίας και διαμόρφωσε την ταυτότητά του.

Όπως είπε, πολλοί που ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες που γέννησαν την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σήμερα ασκούν κριτική εκ των έσω στη λογική της ταύτισης με το «νεοφιλελεύθερο συντηρητικό μπλοκ».

Παρέθεσε ως παραδείγματα επιτυχιών της νέας αριστεράς την εκλογική επίδοση των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βρετανία, και την ανάκαμψη της Πορτογαλίας υπό τον συνασπισμό Σοσιαλιστών-Αριστεράς του Άλμπερτ Κόστα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έγινε σύμβολο της αντίστασης στην επιθετική λιτότητα, και πλέον αναδεικνύεται σε σύμβολο της υπέρβασής της.
Πηγή: skai.gr