Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία - παρά τις καταγγελίες - η πρόταση για Κουτεντάκη

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις καταγγελίες ΝΔ και ΔΗΣΥ περί κομματικού διορισμού και διαδικασίας «παρωδία», η πρόταση του Νίκου Βούτση για την ανάληψη της θέσης του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή από τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, νυν Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με τις ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, μάλιστα προκάλεσε αίσθηση όταν συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, παραδέχτηκε ότι ο κος Κουτεντάκης «δεν είναι ουδέτερος» εννοώντας προφανώς πολιτικά. Υπεραμύνθηκε, ωστόσο, της επιλογής του, υποστηρίζοντας ότι πληρούσε όλα τα προαπαιτούμενα κριτήρια κι ότι διαθέτει πλούσια εμπειρία στο ΓΛΚ, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει έναν προϋπολογισμό. Δήλωσε, δε, πεπεισμένος ότι ο νέος συντονιστής θα ασκήσει τα καθήκοντά του, αξιόπιστα και αντικειμενικά.

«Δεν είναι ένας ουδέτερος άνθρωπος ο κ. Κουτεντάκης. Δεν υπάρχουν ουδέτεροι επιστήμονες άλλωστε. Αλλά αυτό είναι ένα εχέγγυο για να οριοθετήσεις το θεσμικό σου ρόλο. Ούτε εγώ είμαι ουδέτερος αλλά ασκώ τα καθήκοντά μου όπως πρέπει.
Γιατί πρέπει να είναι κανείς άχρωμος και άοσμος για να έχει θεσμικό ρόλο;», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης.

Ο ίδιος εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΝΔ και της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη, αναφορικά με τη δήλωσή της ότι «η ΝΔ θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα», ερμηνεύοντάς τη ως μήνυμα επικείμενου «ξηλώματος» τοποθετημένων προσώπων σε θέσεις ευθύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατηγορώντας την για «αδιανόητη απειλή». Τόνισε, δε, ότι η παρούσα κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής, δεν διανοήθηκαν ποτέ να απομακρύνουν κάποιον, όπως για παράδειγμα τον σημερινό συντονιστή του Γραφείου, Παναγιώτη Λιαργκόβα παρότι είχαν αντιπαράθεση σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Έμεινα κατάπληκτος ως προς την ακροτελεύτια πρότασή της. Έχει κάτι αδιανόητο, λέει όταν η ΝΔ κατά της εκτίμησή της έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα δώσει ουσιαστικά τέλος σε αυτά τα πρόσωπα και τους επιλεγέντες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, η χώρα έχει δεσμευτεί κι ευτυχώς ότι όλες αυτές οι θέσεις και για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές και των Γενικών Γραμματέων είναι με θητείες. Και αυτό είναι το τεκμήριο και το κριτήριο και της αξιοπιστίας του τι δουλειά κάνει κανείς σαν θεσμός και πόση ανεξαρτησία έχει. Ποιον απειλεί η κα Σπυράκη; Τις δεσμεύσεις της χώρας; Ποιος απειλείται και ποιος θα έρθει στα πράγματα για να τελειώσει ποιον; Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα ευτυχώς. Δεν στέκει πουθενά. Δεν έχει κανένα έρισμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Οι διαβεβαιώσεις του Νίκου Βούτση για τις περγαμηνές και την επικείμενη αντικειμενικότητα του Φραγκίσκου Κουτεντάκη πάντως, δεν έπεισαν τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος αποχώρησε από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, αρνούμενος να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τον κο Κουτεντάκη, καταγγέλλοντας τον κ. Βούτση για μεθοδεύσεις.

«Αφού είναι δημόσια προκήρυξη ζήτησα να έχουμε τους φακέλους όλων των υποψηφίων με τα βιογραφικά τους για να κρίνουμε και να ψηφίσουμε. Επίσης είπα ότι το μόνο βιογραφικό που μας δόθηκε (σ.σ. του Φ. Κουτεντάκη) είναι μόλις μιάμιση σελίδα και με αντιφατικά στοιχεία, που πρέπει ελεγχθούν. Έχει τεράστια κενά, δεν στέκεται. Πάσχει και η διαδικασία και η ουσία. Δεν μπορώ να ψηφίσω χωρίς να έχω γνώση των υποψηφίων», σχολίασε ο κος Παπαθεοδώρου.

«Αφού διαμόρφωσε άποψη από ένα συνοπτικό βιογραφικό ότι δεν ήταν επαρκές. Τι να πω. Είναι κι ο ίδιος Πανεπιστημιακός. Λυπάμαι», ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής, ενώ επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις του κου Παπαθεοδώρου για τα βιογραφικά των υπόλοιπων 9 υποψηφίων που δεν τα είδαν πριν την ψηφοφορία, υποστήριξε ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν με το σκεπτικό ότι θα ήταν άδικο γιατί «δεν υπήρξε μοριοδότηση στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων», προσθέτοντας πως τα βιογραφικά και τα στοιχεία του είναι στη διάθεση των κομμάτων που το επιθυμούν.

Τελικώς, η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής, εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή με 7 ψήφους υπέρ από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έναντι 3 κατά από ΝΔ και Χρυσή Αυγή και 3 «παρών» από ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά