Τρία στρατόπεδα στη Βουλή για τη φαρμακευτική κάνναβη

Την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είδαν τα κόμματα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, δημιουργώντας επί της ουσίας στη Βουλή τρία στρατόπεδα.

Το ένα με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υπεραμύνεται της αναγκαιότητας προώθησης των ρυθμίσεων, το δεύτερο στην αντίπερα όχθη της ΝΔ και του ΚΚΕ που εκφράζουν φόβους για απελευθέρωση χρήσης της κάνναβης και για ευφορία και το τρίτο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, που κάνουν λόγο για ένα πρώτο βήμα, άλλα άτολμο, και τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης και κατοχής κάνναβης αν όχι για όλους υπό όρους, αν μη τι άλλο από ασθενείς.

Ύπουλη επιχείρηση πλήρους αποποινικοποίησης της κάνναβης από την πίσω πόρτα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Βλάσης, κατηγορώντας μάλιστα τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε έναν «ατέλειωτο μπάφο», προειδοποιώντας ότι δεν θα το επιτρέψουν.

Συγκεκριμένα, ο κος Βλάσης, χαρακτήρισε το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «πρόχειρο και θολό» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις ασάφειες και την παραπομπή κρίσιμων διαδικασιών σε υπουργικές αποφάσεις, ενισχύει τις υποψίες ότι οι προθέσεις της δεν είναι αγαθές και καλώντας την να το αποσύρει και να το επαναφέρει σωστά. «Δεν ανοίγετε απλώς την πίσω πόρτα αλλά ολόκληρη μπαλκονόπορτα για πλήρη χρήση της κάνναβης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε παρεμφερές κλίμα κινήθηκε κι ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, υποστηρίζοντας ότι στο επίκεντρο του νομοσχεδίου είναι το κέρδος και η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση πρόθεση αξιοποίησης της φαρμακευτικής χρήσης ως «όχημα» για την προώθηση μέτρων νομιμοποίησης της κάνναβης και για ιδία χρήση.

«Δεν μας απασχόλησε καν ούτε και μας απασχολεί τέτοιο θέμα (σ.σ. πλήρους αποποινικοποίησης). Να είναι ξεκάθαρο αυτό», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, ξεκαθαρίζοντας ότι για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο αποτελεί αφενός μεν ανταπόκριση της πολιτείας στο ανθρώπινο δικαίωμα ανακούφισης του πόνου αφετέρου δε μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.

Επιχειρώντας, δε, να καθησυχάσει και τις ανησυχίες περί ελλιπούς ελέγχου ασφαλείας των κλειστών κέντρων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, δήλωσε ότι έχουν διασφαλιστεί τα πάντα ώστε «δεν θα επιτρέψει ούτε μία μύγα, ούτε μέλισσα να βγει από εκεί».

Ο ίδιος σε μια προσπάθεια να πείσει για το άδικο των επικρίσεων επί του νομοσχεδίου, επισήμανε πως πέραν των επιστημονικά τεκμηριωμένων ευεργετικών ιδιοτήτων των σκευασμάτων κάνναβης για συγκεκριμένες νόσους, η παραγωγή ανοίγει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα. «Διεθνής όμιλος που ασχολείται με την έρευνα της αγοράς της κάνναβης αναμένει ότι θα έχουμε μέχρι το 2021 φτάσει σε αγορά κάνναβης 32 δις δολαρίων», υποστήριξε και κατέληξε: «Ή επιλέγουμε το φόβο και κλεινόμαστε στο καβούκι μας ή υπηρετούμε μια αναγκαιότητα προσεγγίζοντας την πραγματικότητα. Εμείς ως κυβέρνηση επιλέξαμε το δεύτερο, προσπαθώντας ήπια και προσεκτικά να προσεγγίσουμε όλα τα μέτωπα και τις αμφιβολίες. Και έχουμε διασφαλίσει τα πάντα».

Από την άλλη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι δια των εκπροσώπων τους, παρά την κριτική για ασάφειες, κενά και προχειρότητα του νομοσχεδίου, έκριναν ότι αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα για τη χώρα, ενώ προχωρώντας οι ίδιοι ένα βήμα παραπέρα υπερθεμάτισαν και για τη νομιμοποίηση της κατοχής και χρήσης μικρών ποσοτήτων κάνναβης αν όχι για όλους αν μη τι άλλο για ασθενείς που ούτως ή άλλως θα επιτρέπεται η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων με παράγωγα κάνναβης και μάλιστα με δυνατότητα προσωπικής καλλιέργειας.

«Όταν ξέρεις ότι ένα σκεύασμα έχει τεκμηριωμένα ευεργετικές ιδιότητες και βοηθάει είναι ηθικά και επιστημονικά απαράδεκτο να απαγορεύσεις την κυκλοφορία του λόγω προκαταλήψεων ή ιδεοληψιών είτε στη βάση της πολιτικής κουτοπονηριάς και της υποκρισίας να μην εμπλακείς στο θέμα επειδή έχει πολιτικό κόστος», σχολίασε αιχμηρά ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη «δείχνοντας» τη ΝΔ και απευθυνόμενος σε όλο το Σώμα απηύθυνε έκκληση αποφυγής κραυγών και λαϊκισμού. Απευθυνόμενος, δε, στην κυβέρνηση υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των απαραίτητων διαδικασιών για τους ασθενείς, επισημαίνοντας ότι ο ΕΟΦ είναι ανέτοιμος για τη συνταγογράφηση.

«Φοβικές και υστερικές φωνές, ότι ανοίγουμε τις πόρτες στα ναρκωτικά και θα γεμίσει η χώρα με χασίσια ακούγονταν και όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για τη βιομηχανική κάνναβη. Είχα φέρει καπελάκια και σακάκια στην Επιτροπή και τους ρωτούσα αν καπνίζονται για να τους πείσω. Η καταστροφική αυτή η πολιτική της απαγόρευσης δεν πρέπει να συνεχιστεί και για την ανάπτυξη και για τους ανθρώπους», σημείωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, επισημαίνοντας τα οφέλη στη δημόσια υγεία και τα κρατικά έσοδα σε ευρωπαϊκές χώρες που επιτρέπεται η φαρμακευτική κάνναβη. Πρότεινε, δε, να αναγραφούν αναλυτικά στις επικείμενες υπουργικές αποφάσεις όλες οι ασθένειες για τις οποίες θα μπορούν να χορηγούνται σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι ΑΝΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Θανάση Παπαχριστόπουλο, να απαντά από τη μία σε ΝΔ και ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση το νομοσχέδιο δεν αποτελεί «προθάλαμο» για πλήρη αποποινικοποίηση της κάνναβης, ενώ απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, επέστησε την προσοχή τους ώστε να θωρακιστούν όλες οι διαδικασίες με προσεκτικά βήματα.
Πηγή: Nαντίν Χαρδαλιά