Νέο αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών από τη ΝΔ

Νέο αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, κεκλεισμένων των θυρών, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, υπό τη σκιά των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο αλλά και με δεδομένες τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Αλβανία.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κωνσταντίνο Δουζίνα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι έχουν παρέλθει 10 ημέρες από την υποβολή του πρώτου αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ζητά απαντήσεις για τον προγραμματισμό της συνεδρίασης.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση στο αίτημα της, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη.

«Είναι αδιανόητο ότι η ελληνική κοινή γνώμη και οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουμε να ενημερωνόμαστε για κρίσιμα ζητήματα […] από το εξωτερικό και όχι υπεύθυνα από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική, ενδεικτική της αντίληψης ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Το πρώτο αίτημα της ΝΔ αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό κοντά στα Ίμια και των προκλήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο δεύτερο αίτημα όμως ο κ. Κουμουτσάκος ζητά να προστεθεί στην ατζέντα η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Αφορμή για αυτό ήταν η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Αλβανίας ότι δεν δέχεται να προχωρήσει η συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και κήρυξη ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Τέλος, ο τομεάρχης της ΝΔ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και αλβανικά θέματα.
Πηγή: skai.gr