ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Προανακριτική και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Ολομέλεια

Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, υπήρξαν κόντρες, αντεγκλήσεις και εντάσεις. Μικρές διαφοροποιήσεις στις ψήφους ανά πρόσωπο – «διαρροές» από την πλειοψηφία για Π. Πικραμμένο και Μ.Σαλμά. Ένα μήνα ο χρόνος διάρκειας της Επιτροπής και 21 τα μέλη της. Περισσότερο χρόνο ζητά η αντιπολίτευση.

 
Την παραπομπή του συνόλου των 10 πολιτικών προσώπων - 2 πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών - σε Προανακριτική Επιτροπή, για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης των αδικημάτων της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής κατά τη μυστική ψηφοφορία, με «διαρροές» από την πλειοψηφία ωστόσο για τους κυρίους Παναγιώτη Πικραμμένο και Μάριο Σαλμά.

Το επίσημο αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά από 20 ώρες συνεδρίασης, που προσιδίασε στην ιστορική επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για το τρίτο Μνημόνιο, είχε μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα πρόσωπα.

Αναλυτικά το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή ή μη σε Προανακριτική ανά πρόσωπο ήταν το εξής:

Δημήτρης Αβραμόπουλος: 188 ΝΑΙ – 4 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 26

Ευάγγελος Βενιζέλος: 185 ΝΑΙ – 6 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 26

Άδωνις Γεωργιάδης: 186 ναι – 6 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 26

Γιώργος Κουτρουμάνης: 180 ΝΑΙ – 1 ΟΧΙ – 11 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 25

Ανδρέας Λοβέρδος: 186 ΝΑΙ – 4 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 27

Ανδρέας Λυκουρέτζος: 180 ΝΑΙ – ΟΧΙ 2 – 8 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 28

Παναγιώτης Πικραμμένος: 170 ΝΑΙ – 8 ΟΧΙ– 12 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 28

Μάριος Σαλμάς: 159 ΝΑΙ – 17 ΟΧΙ – 16 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 26

Αντώνης Σαμαράς: 182 ΝΑΙ – 2 ΟΧΙ – 6 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 27

Γιάννης Στουρνάρας: 182 ΝΑΙ – 2 ΟΧΙ – 6 ΠΑΡΩΝ – ΑΚΥΡΑ 28

Η κυβερνητική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε χαράξει νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στέλνοντας και μήνυμα «κομματικής πειθαρχίας», ήταν «ΝΑΙ» στην εξέταση του συνόλου των 10 πολιτικών προσώπων κατά των οποίων στρεφόταν η πρόταση των Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ η γραμμή του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου ήταν η ίδια με εξαίρεση τον Μάριο Σαλμά, για τον οποίο δήλωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει κατά της παραπομπής του στην Επιτροπή για να διευκολύνει τη συνέχιση συνεισφοράς του κου Σαλμά στη δικαστική έρευνα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι βουλευτές του θα ψήφιζαν κατά συνείδηση.

Την άρνηση ψήφου επέλεξε ως στάση η ΝΔ, με τους βουλευτές του κόμματος να παραμένουν στην Ολομέλεια δηλώνοντας απλώς «ΝΑΙ σε Προανακριτική», αρνούμενοι όμως να προσέλθουν στις 10 κάλπες που είχαν στηθεί στην αίθουσα, προκειμένου όπως είχε ξεκαθαρίσει κι ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, να μη «νομιμοποιήσουν» τις μικροκομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης και την επιχείρηση «σπίλωσής» τους με τις χωριστές κάλπες και τα προσωποποιημένα ψηφοδέλτια, αλλά και μια μετέπειτα διαδικασία που όπως καταγγέλλουν έχει στόχο να διατηρήσει τη λάσπη χωρίς να δοθεί στους ενδιαφερόμενους το δικαίωμα να αποδείξουν τη «σκευωρία». Τελικώς η επιλογή της δεν προσμετρήθηκε καν, καθώς θεωρήθηκε ως μη γενόμενη, αφού .

Τη ρίψη δικού τους ξεχωριστού ψηφοδελτίου, για Προανακριτική με πλήρεις αρμοδιότητες που θα διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος, αποφάσισαν τελικώς Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης όπως κατήγγειλαν για fast track διαδικασίες που θα αφήσουν σκιές. Ψηφοδέλτιο το οποίο προσμετρήθηκε στα άκυρα, αφού όπως προβλεπόταν ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό ή που θα ριφθεί σε λάθος ψηφοδόχο καθίσταντο άκυρο.

Τη γραμμή του «ΠΑΡΩΝ» για το σύνολο των 10 πολιτικών προσώπων κατά των οποίων στρεφόταν η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επέλεξε η Ένωση Κεντρώων, καθώς δεν πείστηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης περί μιας Προανακριτικής ουσίας αντί επικοινωνίας.

Υπέρ της παραπομπής και των 10 ψήφισε και το ΚΚΕ, αλλά με αστερίσκους και συγκεκριμένα υπό την προϋπόθεση, να γίνει διερεύνηση σε βάθος με την κλήση όλων των μαρτύρων συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων. Ο Θανάσης Παφίλης μάλιστα συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωνε πως αν το ΚΚΕ διαπιστώσει προσπάθεια άμεσης απόφασης για παραγραφή ή επιστροφής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη θα αποχωρήσει από την Επιτροπή. «Σε τέτοια παιχνίδια και θέατρα δεν παίζουμε», σχολίαζε χαρακτηριστικά.

«ΝΑΙ» σε εξέταση από την Προανακριτική για το σύνολο των 10 αναφερόμενων στη δικογραφία πολιτικών προσώπων, αποφάσισε και η Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με όσα είχε διευκρινίσει νωρίτερα ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, η αντιστοίχηση των 10 καλπών ανά πολιτικό πρόσωπο είχε ως εξής:

-κάλπη 1: Δημήτρης Αβραμόπουλος

-κάλπη 2: Ευάγγελος Βενιζέλος

-κάλπη 3: Άδωνις Γεωργιάδης

- κάλπη 4: Γιώργος Κουτρουμάνης

- κάλπη 5: Ανδρέας Λοβέρδος

- κάλπη 6: Ανδρέας Λυκουρέτζος

- κάλπη 7: Παναγιώτης Πικραμμένος

- κάλπη 8: Μάριος Σαλμάς

- κάλπη 9: Αντώνης Σαμαράς

- κάλπη 10: Γιάννης Στουρνάρας

Ως προς τη διαδικασία πάντως, από την τοποθέτηση πολυάριθμων καλπών και την υποχρέωση των ψηφολεκτών που είχαν στην αρμοδιότητά τους να αναφέρουν κάθε φορά τον βουλευτή που ψηφίζει στην κάλπη τους ενώ άλλο πρόσωπο ψήφιζε την ίδια ώρα σε άλλη κάλπη όπου ακολουθούνταν η ίδια διαδικασία, στην Ολομέλεια προκλήθηκε χάβρα και ένα συνεχές βουητό που ενίοτε θύμιζε κακή ηχώ.

Σύμφωνα με την πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η διάρκεια της Προανακριτικής θα είναι 1 μήνας και θα έχει 21 μέλη. Αν και ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν αντίθετοι στον 1 μήνα, ζητώντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της Επιτροπής ώστε να διασφαλιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. 
Στο Λονδίνο ο Τσίπρας - Επαφές με Μέι και Κόρμπιν
Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου...
25.06.2018, 07:03
Στο Λονδίνο αύριο για συνάντηση με την Τερέζα Μέι ο Αλέξης Τσίπρας
Στο Λονδίνο μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την...
24.06.2018, 21:22
Ζάεφ: Οι εταιρείες μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politika, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»...
24.06.2018, 20:40
Τσίπρας στην σύνοδο: Δεν υπάρχουν πια ροές από Ελλάδα προς Γερμανία
Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο που...
24.06.2018, 19:44
Φλαμπουράρης: Νίκη ιστορικής σημασίας για τη χώρα η συμφωνία του Eurogroup
«H Ελλάδα καταφέρνει επιτέλους να σταθεί μόνη στα πόδια της και να ξεφύγει από την επιτροπεία που την είχαν...
24.06.2018, 12:00
Παππάς: Τι λέει ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συμφωνία του Eurogroup;
«Τη διαπραγμάτευση του 2015 την έκανε όλη η κυβέρνηση, όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός...
24.06.2018, 11:43
Κοντονής για Γιαννιτσά:Δε με νοιάζουν καταγέλαστες αντιδράσεις στο Σκοπιανό
"Η συμφωνία του Eurogroup είχε μόνο με διθυράμβους στο εξωτερικό, ας περιοριστούμε σε αυτά που λένε οι...
24.06.2018, 10:53
Γεωργιάδης: Γραβάτα το σχοινί της επιμήκυνσης . Πέρκα: Δεν υπάρχει κούρεμα
«Ο Τσίπρας έλεγε ότι η ‘’επιμήκυνση είναι σχοινί που μας δίνουν για να μας κρεμάσουν’’ και τώρα το σχοινί...
24.06.2018, 09:21
Τσίπρας: Ένας μεγάλος και οδυνηρός κύκλος έκλεισε . Νέα εποχή για τη χώρα
«Τα οφέλη από αυτή την επάνοδο πρέπει να γίνουν αισθητά στην κοινωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα»
24.06.2018, 07:00
Μέι: Ένδειξη των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών η επίσκεψη Τσίπρα
Ως ένδειξη των ισχυρών διμερών δεσμών θεωρεί την επίσκεψη Τσίπρα στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα και τη...
23.06.2018, 15:26

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.