Novartis: Ο Τσίπρας προτείνει προανακριτική για όλους τους εμπλεκομένους

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Νovartis θα ζητήσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει τη σχετική πρόταση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φάνηκε να χαμηλώνει τους τόνους για το θέμα, λέγοντας ότι «με την Προανακριτική δεν μας ενδιαφέρει τίποτε περισσότερο από το να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση». Είναι ενδεικτικό, ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για τη δήλωση του πρωθυπουργού «να μη γίνεται λόγος για πατριωτισμό και τιμή σε όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους» περιορίστηκε να απαντήσει ότι «πολιτικά πρόσωπα και κυβερνήσεις του παρελθόντος ήταν εμπλεκόμενες σε υποθέσεις διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια», ενώ απέφυγε να απαντήσει στη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου ότι δεν αποδεικνύεται χρηματισμός πολιτικών προσώπων στην πολύκροτη υπόθεση.

Η Προανακριτική, σημείωσε, θα διερευνήσει αν υπάρχουν ικανοποιητικές αποχρώσεις και ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων για να καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης δεν πρόκειται να καταδικάσει κανέναν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η υπόθεση της Novartis αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο διεθνές σκάνδαλο σε 20 τουλάχιστον κράτη σε όλο τον κόσμο και όχι έναν «κεραυνό εν αιθρία», ωστόσο σημείωσε ότι η κυβέρνηση, είναι αδιαπραγμάτευτη στο σεβασμό της στο τεκμήριο της αθωότητας και δεν διεξάγει «κυνήγι μαγισσών». Αλλά, όπως είπε, δεν θα επιδείξει πολιτική επιείκεια σε όποιον αποδεδειχθεί ότι καταχράστηκε πολιτικό χρήμα.

Κατηγορώντας τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «ο σεβασμός του κράτους δίκαιου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ». Ευθέως να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, συνέχισε, αν κατηγορεί εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς αν βρίσκονται σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση και έχουν δημιουργήσει την υποτιθέμενη σκευωρία… Κάλεσε δε, τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να τοποθετηθούν και οι ίδιοι στο θέμα.

«Ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης διεθνούς κύρους, δεν είναι και πλανητάρχης δεν έχει μαγικές δυνατότητες να στήσει σκευωρία που άφορα το FBI και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης… Είναι απολύτως αποτυχημένη υπερασπιστική γραμμή του κ. Γεωργιάδη» σχολίασε δηκτικά

Μηνυτήρια αναφορά κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων, όπως τους αποκάλεσε, της υπόθεσης της Novartis, ανακοινώσε ότι θα καταθέσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε παράλληλα από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας τους.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης
 Χαράλαμπος Αθανασίου αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis δεν έχουν υπογράφει από τον εισαγγελέα.

Την πλήρη, και ταχύτερη δυνατή, διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis, ζήτησε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευση για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Δεν έχει υπάρξει καμία ευνοϊκή μεταχείριση της Νοvartis επί της Υπουργίας μου δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Novartis