ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Αποστολή της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» στα Σκόπια

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας επισκέφτηκε τη ΠΓΔΜ και συνάντησε βασικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

 
Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας επισκέφτηκε τη ΠΓΔΜ και συνάντησε βασικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Συζήτησε με την υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Ζάεφ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον Αλί Αχμέτι, πρόεδρο του κόμματος DUI που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και τον Τόνι Ντεσκόσκι, που είναι νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Ραντμίλα Σεκερίνσκα, Υπουργός Άμυνας ΠΓΔΜ

Αυτό που ζήσαμε τον περασμένο Απρίλιο ήταν μία έκπληξη. Δεν περιμέναμε να υπάρξει τέτοια βία στη Βουλή. Αλλά μας έκανε να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στα ουσιώδη, όπως το πώς να κάνουμε τη χώρα μας πιο ασφαλή. Πώς να εξασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία είναι σταθερή και το Κράτος Δικαίου εγγυημένο. 

Είναι αλήθεια ότι ειδικά μετά το 2007 και το 2008, η θέληση για διάλογο και για εύρεση λύσης δεν υπήρχε πια. Η ελληνική πλευρά παραπονιόταν για τη μετονομασία του αεροδρομίου και την ανέγερση αγαλμάτων. Εμείς παραπονιόμασταν για το βέτο στο ΝΑΤΟ και το πώς επηρέαζε τη χώρα μας. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα να σταματήσουμε τα παράπονα και να κοιτάξουμε μπροστά. 

-Η λύση από την ελληνική πλευρά έχει μια προϋπόθεση, τη μετονομασία της χώρας, που δεν είναι εύκολο να γίνει. Επί της αρχής αυτό είναι αποδεκτό; 

Το γεγονός ότι διαπραγματευόμαστε κάποιου είδους σύνθετη ονομασία, με επίθετα ή προσθήκες, δείχνει ότι υπάρχουν δισταγμοί, συναισθηματική φόρτιση, αλλά και θέληση να προχωρήσουμε.

Νομίζω σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το ζήτημα, αν πρέπει να διαπραγματευτούμε, αν πρέπει να δεχτούμε μία συγκεκριμένη υποχώρηση ως προς το ζήτημα, θα γίνει με ομοφωνία. Γιατί; Επειδή πρέπει να μείνουμε πιστοί στις δηλώσεις μας. Αριστερή και συντηρητική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκαν. Kαι οι δύο οι κυβερνήσεις, και η συντηρητική και η σοσιαλδημοκρατική, έχουν κάποια δεδομένη στιγμή κάνει ορισμένους συμβιβασμούς: Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας- «Σκόπια», το 2008, έγινε αποδεκτή ως ονομασία από μία συντηρητική κυβέρνηση. Έχουμε επίσης πει ναι σε συμβιβασμό, πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πιστεύω λοιπόν ότι γενικότερα, για το ζήτημα της ανάγκης για συμβιβασμό, υπάρχει ομοφωνία. 

Πιστεύω ότι είχαμε καλύτερες ευκαιρίες τα τελευταία 25 χρόνια, όταν και οι δύο χώρες ήταν ισχυρότερες, σε πιο ήρεμη κατάσταση, σε άλλα ζητήματα, αλλά πάντοτε κάτι έλειπε. Χρειάζονται πάντα δύο για να χορέψουν τανγκό, και το καταλαβαίνουμε πλήρως αυτό. Άρα χρειάζεται πραγματικά αφοσίωση και από τις δύο πλευρές, και λίγο θάρρος, για να προχωρήσουν τα πράγματα. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει μία ιστορία από χαμένες ευκαιρίες, και νομίζω πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να πούμε που θέλουμε να είναι οι χώρες μας τα επόμενα 25 χρόνια.

Αλί Αχμέτι, Αρχηγός DUI, συμπολίτευσης

Θα χαρακτήριζα την παρούσα κυβέρνηση, τη νέα κυβέρνηση, μεταρρυθμιστική και πιστεύω ότι στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων θα λυθεί  οριστικά και το 25ετες πρόβλημα μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας. 

Εμείς είμαστε χωρίς όνομα, έχουμε ένα πρόχειρο όνομα, αυτό της ΠΓΔΜ. Στην πράξη τώρα εμείς προσπαθούμε να πάρουμε επιτέλους ένα κανονικό όνομα, με αυτές τις διαπραγματεύσεις που γίνονται.

-Αν αυτές οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν στο να χρειαστεί να γίνει κάποια αλλαγή στο Σύνταγμα, να αλλάξουν κάποια άρθρα του Συντάγματος; Θα στηρίζατε κάτι τέτοιο; Πιστεύετε θα υπάρξει πλειοψηφία για να γίνει αλλαγή στο Σύνταγμα;

Ασφαλώς εμείς στηρίζουμε την πρόοδο. Θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό το κεφάλαιο. Θα φύγει ένα βάρος από πάνω μας, που μας βαραίνει επί χρόνια. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Υπήρξαμε και στο παρελθόν πρόθυμοι ώστε να στηρίξουμε αυτή την διαδικασία μέχρι την οριστική λύση, διότι ενδιαφερόμαστε πολύ για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Τόνι Ντεσκόσκι, Καθηγητής Δικαίου Πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος», νομικός σύμβουλος Κυβέρνησης

Από το 2006 και μετά ξεκινήσαμε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια να αλλάξουμε ταυτότητα, να εισάγουμε αρχαίο dna, να αλλάξουμε τη συλλογική μας μνήμη, τη μνήμη ενός σλαβικού έθνους ώστε να δημιουργήσουμε κάτι αρχαίο, ένα «Μακεδονικό έθνος» που ήταν στ’ αλήθεια ελληνικό. Μία τρελή απόπειρα να μετατραπεί ένα σλάβικο έθνος σε ελληνικό. Και αυτό προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στο εσωτερικό του κράτους. 

Βοήθησα την κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη μετονομασία του αεροδρομίου και το πετύχαμε. Μία από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου ήταν ότι η μετονομασία του σε «Μέγας Αλέξανδρος», δεν είχε να κάνει με αλυτρωτισμό. Παρόλα αυτά ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο της μετονομασίας. Μήπως δεχτήκαμε περισσότερους επιβάτες; Όχι. Μήπως βελτιώθηκε; Όχι. Το μόνο πράγμα που καταφέραμε ήταν να ενοχλήσουμε τους γείτονές μας.

Αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας είναι το να διαχωρίσουμε τα δύο μέρη της περιοχής, το να αποδεχτούμε το εθνικό αφήγημα, όπως το είχαμε αποδεχτεί για πολύ καιρό, αν και ξεφύγαμε τα τελευταία δέκα χρόνια, να στηριχτούμε στις σλάβικες ρίζες μας, κάτι που ξεκάθαρα ικανοποιεί κάθε ελληνική απαίτηση, ελληνική πολιτική απαίτηση, ουσιώδη πολιτική απαίτηση, και το να παραμείνουμε μέσα στο σλαβικό πλαίσιο, που είναι αρκετά μεγάλο για το έθνος μας. Αυτές είναι οι ρίζες μας, και οι ρίζες μας δεν έχουν σχέση με το Αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας. Το πρώτο μήνυμα που πιστεύω ότι πρέπει να στείλουμε στους Έλληνες γείτονές μας είναι ότι τίποτα δεν μας ανήκει μέσα στην ελληνική επικράτεια της Μακεδονίας, αλλά από τη δική μας πλευρά των συνόρων, είναι επίσης Μακεδονία. 

 
Σκευωρία εναντίον του, από Πολάκη και ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγγέλλει ο Γεωργιάδης
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στοιχεία τα οποία προήλθαν από φλασάκι που προσκόμισαν οι εργαζόμενοι στη...
20.03.2018, 13:28
Μητσοτάκης: Ζήτησα την παρέμβαση του Εμίρη του Κατάρ για τους στρατιωτικούς
Ο επικεφαλής της ΝΔ ζήτησε τη μεσολάβηση του Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι προκειμένου να λυθεί, το συντομότερο...
20.03.2018, 12:55
Για τους Έλληνες στρατιωτικούς θα συζητήσουν Τσίπρας-Καμμένος το απόγευμα
Όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, θα συζητήσουν για το θέμα των δύο Ελλήνων...
20.03.2018, 11:49
Σκουρλέτης για Novartis, οικονομία και αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εκτός από τα βασικά και κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την τοπική...
20.03.2018, 02:21
Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη Χρυσαυγιτών - Αμετανόητοι οι ίδιοι
«Είστε αρνητές της Δημοκρατίας», είπαν με μία φωνή τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου. Τους επιβλήθηκαν...
19.03.2018, 22:26
Επίσημη πρώτη της ηλεκτρονικής ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή
Εντυπωσιακή η μείωση χρόνου των διαδικασιών. Σε 8 λεπτά η ανακοίνωση του αποτελέσματος από την έναρξη της...
19.03.2018, 21:54
Χουλιαράκης: Εφικτή η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του δημοσίου ως τον Αύγουστο
Υποστήριξε ότι τα «φέσια» τους δημοσίου προς τρίτους μειώθηκαν κατά 2,782 δις ευρώ από τον Σεπτέμβριο του...
19.03.2018, 21:37
Καμμένος: Όμηροι οι δύο στρατιωτικοί – Με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους
Επαναλαμβάνοντας τη λέξη «όμηροι», ο υπουργός Άμυνας, είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει ΕΕ και...
19.03.2018, 16:33
Τσίπρας: Έργο πνοής η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων
Ο πρωθυπουγός δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής «που καταφέραμε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και...
19.03.2018, 13:20
Τζανακόπουλος: Άριστες οι σχέσεις Τσίπρα - Καμμένου, με παρόν και μέλλον
Χαρακτήρισε ευσεβείς πόθους της ΝΔ και του φιλικού προς αυτή, τύπου, τα σημερινά δημοσιεύματα, για κρίση...
19.03.2018, 12:10

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.