Να απομονώσει Μητσοτάκη και ΝΔ για το Σκοπιανό επιχειρεί ο Τσίπρας

Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόψισε τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας, ουσιαστικά επιχειρώντας να απομονώσει τον αρχηγό της ΝΔ στην αναζήτηση διακομματικής γραμμής για το ονοματολογικό.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τους περισσότερους αρχηγούς υπήρξε ειλικρινής και υπεύθυνος διάλογος που στο μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκλίσεις, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια.

Ξεχώρισε όμως τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι άγεται και φέρεται από το «πιο ακραίο μέρος» του κόμματός του και αλλάζει θέση ανάλογα με τις εξελίξεις, αφήνοντας αιχμές για μικροπολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε νωρίτερα τον κ. Τσίπρα ότι εξασθένισε την εθνική γραμμή λόγω αδυναμίας να θέσει ως προαπαιτούμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας πως με τους έως τώρα χειρισμούς η κυβέρνηση κλείνει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ονοματολογικού.

Τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «δεν πείθει ούτε κατ’ ελάχιστο» τους Έλληνες, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί οτιδήποτε. «Κάθε φορά που το έκανε τα αποτελέσματα ήταν τραγικά», είπε αιχμηρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χαρακτήρισε το Σκοπιανό ως θέμα που αφορά «την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων» και την «εθνική συνείδηση», και δεν άπτεται μόνον της εξωτερικής πολιτικής. «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», κατέληξε.

Σύνθετη ονομασία με δεσμεύσεις, χωρίς αναφορά σε Καμμένο

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν απάντησε στις αιχμές που άφησαν όλοι οι αρχηγοί για διγλωσσία της κυβέρνησης λόγω της διαφορετικής στάσης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στη νέα ονομασία.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς δεν απέκλεισε τη χρήση του όρου στο νέο όνομα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «Μακεδονία» περιλαμβάνεται ήδη στην ενδιάμεση ονομασία, το ΠΓΔΜ, που συμφωνήθηκε το 1995.

Για τον λόγο αυτό, είπε, είναι τουλάχιστον υποκριτικό κάποιοι να εκμεταλλεύονται τις τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, προσθέτοντας ότι απαιτείται πατριωτική εγρήγορση και όχι εθνικιστικές εξάρσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με χρήση έναντι όλων, αλλά και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων για απαλοιφή του αλυτρωτισμού.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει παράθυρο για συμφωνία, αν και απομένει ακόμα «πολύς δρόμος», ενώ επισήμανε ότι η επίλυση του Σκοπιανού εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ