Νίμιτς για ονοματολογικό: Mη ρεαλιστική η μη χρήση του όρου «Μακεδονία»

«Μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μια λύση στο θέμα της ονομασίας της FYROM χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία», σε κάποια μορφή, μετά τη συνάντηση που είχε με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. 

Ο Μάθιο Νίμιτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για πρόοδο στο ονοματολογικό. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός διπλωμάτης.

Όπως ανέφερε ο Μάθιου Νίμιτς, παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.

«Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘’Μακεδονία’’ - αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight.

«Ουσιαστικά η λύση πρέπει να καλύψει πολλά στοιχεία, έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάψει την ταυτότητά μας, και να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει σαφέστερη διάκριση μεταξύ της χώρας της ‘’Μακεδονίας’’ και της περιοχής της Μακεδονίας» εξηγεί.

«Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Τίποτα δεν έχει δοθεί…». Με αυτή τη φράση, διέψευσε ο Γιώργος Κατρούγκαλοςτη φημολογία περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ και μάλιστα με αποδοχή από την ελληνική πλευρά του όρου «Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση των δηλώσεων του Μάθιου Νίμιτς».


Την αισιοδοξία του για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε στο μεταξύ από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΜΠΕ, ο κ. Μπορίσοφ απέφυγε επιμελώς να αποκαλέσει τη γειτονική χώρα με το «συνταγματικό» της όνομα, μιλώντας απλώς για Σκόπια.

Από το Στρασβούργο, όπου παρουσίασε την Τετάρτη τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε την υποστήριξή του σε απευθείας συζητήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι εάν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια της Βουλγαρίας «αμέσως θα τη δώσω». «Είμαι αισιόδοξος [..] Θα βρούμε τον δρόμο» είπε.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ