Βίτσας:Και μεταμνημονιακά θα είναι δύσκολα, δεν θα τρώμε με χρυσά κουτάλια

Τη διαδικασία οριστικής εγκατάλειψης της ρητορικής περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών, και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε και την Τρίτη ο Δημήτρης Βίτσας.

«Μετά τον Αύγουστο (του 2018) δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στον Real FM. «Αν κάποιος περιμένει να φάμε με χρυσά κουτάλια, κάνει λάθος. Αν περιμένει, όμως, ότι θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση, ξεκινώντας από τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, έχει δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Βίτσας, «στόχος μας είναι να φύγει η χώρα από τη μνημονιακή περίοδο και να δημιουργήσει μια βάση με την οποία θα μπορούμε μόνοι μας, βεβαίως με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, και να αποφασίζουμε και να προχωράμε».

«Εμείς κάνουμε πράγματα που θα φέρουν σε πολύ καλύτερη θέση και την κοινωνία και τη χώρα, χωρίς να ξεχνάμε μέσα από νίκες, ήττες και ισοπαλίες, ότι προσπαθούμε για κάτι ακόμα περισσότερο» σημείωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης είχε αναγνωρίσει ότι «δεν μας περιμένει ο Παράδεισος μετά τον Αύγουστο», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σχολίασε στο Πρακτορείο FM ότι «η ασφυκτικά στενή εποπτεία (…) ασφαλώς θα χαλαρώσει, θα καταργηθεί» αλλά «δεν θα έχουμε την απόλυτη χαλάρωση και παραμένουν οι γενικοί καταναγκασμοί της Ευρωπαϊκή Ένωσης και οι ειδικοί καταναγκασμοί του υπερχρεωμένου κράτους».

Σημειώνεται ο απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ λίγες μέρες πριν, τόνισε, μιλώντας στην Καθημερινή, πως μετά τον Αύγουστο του 2018 θα συζητηθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της αν θα υπάρξει κάποιας μορφής μείωση του χρέους αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «με επιπλέον υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι των δανειστών και όχι καθαρή έξοδο, όπως ελπίζει η ελληνική πλευρά».

«Δεν υπάρχει ‘’καθαρή έξοδος’’ όπως τόνισε ο κ. Βίζερ, αλλά παραδέχθηκε και ο κ. Σκουρλέτης. Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για τουλάχιστον μία πενταετία» επισήμανε εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

Yπενθυμίζεται ότι δεν δεν έχει παρέλθει ούτε ένας μήνας από την ξεκάθαρη προτροπή της ΤτΕ στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο «προληπτικού προγράμματος στήριξης» μετά τη λήξη του μνημονίου, η οποία προκάλεσε την οργή του Μαξίμου, με κυβερνητικούς κύκλους να αποκαλούν «αποτυχημένο» τον Γιάννη Στουρνάρα, με την «ομοβροντία» κυβερνητικών πυρών κατά του διοικητήτη της ΤτΕ να συνεχίζεται γι’ αρκετό διάστημα.
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας