Τσίπρας: Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια

«Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΤ3.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως «τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού» ανήκουν στους δανειστές και όχι στην ελληνική κυβέρνηση για την ώρα, αλλά μετά τον Αύγουστο του 2018, η χώρα θα ανακτήσει τη δημοσιονομική της αυτονομία: «θα πάρουμε τα «κλειδιά» (...) και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της, απολαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση.

Καμία «λαϊκή κατοικία» στο σφυρί


Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο Αλέξης Τσίπρας εγγυήθηκε πως δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί, διαβεβαιώνοντας πως οι πλειστηριασμοί που αφορούν στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές και τις καραμπινάτες περιπτώσεις» πρέπει να προχωρήσουν για να εξυγιανθούν οι τράπεζες.

Καμία αλλαγή στη συμφωνία για το προσφυγικό

Χαρακτηρίζοντας «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη» την παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πρότεινε να καταργηθεί η ποσοστιαία κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή της υφιστάμενης συμφωνίας.

Όπως είπε, μέσα στην καρδιά της κρίσης, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες είναι καχύποπτες και «ενδεχομένως να έχουν το δίκιο τους», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας πως αν καταρρεύσει η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι νησιώτες.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με της κυβέρνησης με τις τοπικές αρχές, καθώς «πρώτιστο μέλημα» είναι οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που καταφτάνουν και αιτούνται άσυλο. «Πρώτο μας μέλημα είναι ο άνθρωπος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εκλογές το 2019

Επαναλαμβάνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτεμβρίου του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος πως υπάρχει λόγος που η κυβέρνησή του «πέτυχε, εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά».

Πηγή: skai.gr