Ώρα διαστήματος στη Βουλή

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Με το βλέμμα στραμμένο στο διάστημα θα βρεθεί η εθνική αντιπροσωπεία τις επόμενες ημέρες, μετά την κατάθεση σήμερα του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου του Νίκου Παππά, για την ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει υπό την εποπτεία της Πολιτείας το συντονισμό των δράσεων και την αξιοποίηση των δικαιωμάτων και πόρων του ελληνικού Δημοσίου στο Διάστημα.

Στις ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα συζητηθούν εντονότερα περιλαμβάνεται αυτή για τη σύσταση Συμβουλίου Διαστημικής Πολιτικής στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου να παράσχει σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Το εν λόγω νομοσχέδιο χαράσσει την εθνική νομοθεσία και στρατηγική για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας στο χώρο αυτό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θεσμοθετείται το πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων, καθώς και Εθνικό Μητρώο διαστημικών δραστηριοτήτων.

Αν και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του κ. Παππά έχει συγκεντρώσει από την προαναγγελία του και μόνο πλήθος σκωπτικών σχολίων από την αντιπολίτευση, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επιμένει ότι η ψήφισή του θα φέρει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, όπως:

- διευκόλυνση συμμετοχής της χώρας σε πλήθος εφαρμογών, προγραμμάτων και πόρων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας με ταυτόχρονη αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων
- ενίσχυση ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών όπως αυτές της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας (παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έλεγχος αυθαίρετης δόμησης, επιτήρηση συνόρων, κ.λπ.)

- δημιουργία σημαντικού πόλου προσέλκυσης και αξιοποίησης Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στον διαστημικό τομέα.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά